Marqt is cool – een echte bier pionier!

Onlangs opende een nieuw filiaal van Marqt haar deuren aan het Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert. De duurzame supermarktketen schrijft daarmee historie in Nederland Bierland: als eerste biedt zij het bierassortiment geheel gekoeld aan. Dit komt de kwaliteit van uw en mijn lievelingsdrank zeer ten goede – hulde dus aan Marqt!

Het 'coole' koelschap voor bier in aanbouw bij Marqt

Het ‘coole’ koelschap voor bier in aanbouw bij Marqt

Ik heb het wel vaker gesteld: bier, een ambachtelijk en met liefde gemaakt product, veroudert onder invloed van licht, tijd en temperatuur. Je krijgt dan een ‘karton’ smaak en verlies van de vluchtige aromatische stoffen, zoals frisse hop geur en –smaak. Bier bewaar je idealiter donker en gekoeld, en afhankelijk van de soort drink je het zo vers mogelijk voor de ultieme smaakbeleving. Hoewel dit alles al lang bekend is wordt er eigenlijk pas sinds kort echt aandacht aan besteed. Tot nu is er alleen in Amerika gevolg gegeven aan de wetenschap dat ‘koel bewaren’ geen loze kreet is: elke supermarkt of slijterij heeft er ruime koelschappen voor die bieren die er het meest wel bij varen: pilseners, India Pale Ale’s en wit- en weizenbieren. De meeste donkere bieren kunnen best zonder koeling, maar ook hun smaakleven wordt aanmerkelijk verlengd als je ze koud houdt.

Ook ons eigen Amsterdamse bier van Brouwerij 't IJ wordt koud gehouden

Ook ons eigen Amsterdamse bier van Brouwerij ’t IJ wordt koud gehouden

Een blik op de nieuwe bierschappen van Marqt is een likkebaardende ervaring en, daar ben ik van overtuigd, een blik in de toekomst. Alleen de ‘bulk’ artikelen staan gewoon in de winkel; alle losse flessen staan keurig gekoeld te wachten tot u ze komt halen. In die zin kun je bier best met melk vergelijken: dat houd je ook koud, maar niet onbeperkt – het houdt ooit op. Zelfs langhoudbare melk heeft niet het eeuwige leven. Terug naar bier: onderstaande grafiek geeft het prima aan. Koelkast koud kan bier meer dan anderhalf jaar goed blijven, bij tien graden Celsius begint de veroudering proefbaar te worden na een maand of acht. Bier, bewaard bij kamertemperatuur, verliest al merkbaar aan smaak na vier maanden. Kortom: hoe hoger de bewaartemperatuur, hoe eerder onze betaalbare luxe naar de knoppen is.

De grafiek laat smaakachteruitgang zien in relatie tot tijd en temperatuur

De grafiek laat smaakachteruitgang zien in relatie tot tijd en temperatuur

Nogmaals, hulde aan Marqt – en dat andere bierverkopers het voorbeeld maar snel mogen volgen! En thuis? Haal dat bier uit de garage, de gangkast en van het balkon: bier hoort in de koelkast!

2 Comments
 • Marco
  september 30, 2015

  Daarom heb ik al jaren een “bierkoelkast” in de garage staat met een constante temperatuur van 6 graden Celsius. Alle biersoorten zijn (min of meer) op de juiste temperatuur, dus biedrinkende gasten, en uiteraard ikzelf, hebben altijd voldoende keuze.

  • Rick Kempen
   september 30, 2015

   Heel goed – ik heb het pas sinds een jaar echt voor elkaar, met twee koelingen waar mijn stash ligt. En het is er smakelijker op geworden 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *