Mijmeren over de toekomst van bier (2) – Blikjes rollen lekker door

Het zijn interessante tijden in Bierland, zoveel is zeker. Geweldig bier is in overvloed verkrijgbaar, en er komt nog meer aan. Bierliefhebbers wanen zich in Walhalla en maken dansjes. Of zouden ze zich zorgen moeten maken? Ik weet het niet zeker. Het zijn interessante tijden, en soms krijgen we interessant nieuws. Lees verder en besluit dan of je een dansje maakt, of zorgen.

Blikjes rollen lekker door
Er is ook positief nieuws (indien je, zoals ik, blik beschouwd als de best mogelijke verpakking voor de meeste bierstijlen) want we zien de opmars van blik bier gestaag voortgaan. Volgens schattingen groeide de verkoop van blik bier met 30% in de USA in 2017, en blik bier maakt nu bijna 17% van de gehele ‘craft’ productie uit. Niet alleen groeide blik als eerst gekozen verpakkingsmethode (meer brouwerijen die blik voeren), blik bier als zodanig groeide sneller dan de verkoop van flessen bier. de Amerikaanse consument heeft ingeblikt bier duidelijk omarmd.

Ik blogde al eerder over waarom ik denk dat blik een superieure verpakkingskeuze is, in vergelijking met de fles. Het beschermt bier beter van de negatieve effecten van licht en lucht – beter dan een fles ooit zal kunnen. Blikjes hebben ook een gunstiger carbon footprint dan flessen, en zijn efficiënter en beter te recyclen. Veel consumenten staan echter nog huiverig ten opzichte van blik, vooral omdat ze vrezen voor smaakvervuiling door metaal. Daarbij weet men met het serveren geen raad.

Natuurlijk is schenken uit een blikje niet altijd even ideaal: door de vreemde opening kolkt het bier meer dan bij een flessenhals, en daardoor kunnen waardevolle aroma’s eerder verloren gaan. Ook kan smaakinfectie door oxidatie eerder optreden. Minimaal als deze effecten ook mogen zijn, het is wel het detailniveau waar de fanatieke bierliefhebber op let. En dus heeft de verpakkingsindustrie hierop ingespeeld met nieuwe blikjes waarvan je de complete bovenkant kunt weghalen. Niet alleen dat smalle drinkopeningetje, nee, het hele blik opent zich zoals bij een blik doperwten. Dit resulteert in een perfecte schenkervaring, zonder onnodig geklots. Ik zie deze blikjes snel de leiding nemen in blikland!

Nederlands blikbier groeit ook
Gelukkig zien we dus steeds meer brouwers kiezen voor blik: in Nederland zal Brouwerij Kees de aromatische bieren vanaf maart in blik gaan voeren en de flessen voor die bieren vaarwel zeggen. De Moersleutel bracht onlangs ook haar eerste blik bier uit. En de geruchtenmachine draait op volle toeren: Brouwerij ‘t IJ en Jopen Brewery zouden ook dit jaar hun eerste blik bier gaan introduceren. Zelfs in België gebeurt het: St. Bernardus brengt haar witbier St. Bernardus Wit nu al in blik uit. Ik vind dat geweldig, ook al zijn de blikken alleen nog voor de Amerikaanse markt bestemd.

Maar ja: beter bier? Yes, we can!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *