Misset Horeca Column ‘Ik hou van de horeca’

Ik voel me net Alambiek Biervliet Blunder, de vader van cartoonfiguur Olivier Blunder. In een van de strips trekt vader verlekkerd de koelkastdeur open en treft daar – niets. Grote droogte, het bier is op. Deze onverwachte drooglegging treft hem recht in het hart. Een smartelijke, niet succesvolle zoektocht rest hem – zelfs in het staminee waar hij de deur openzwaait onder het uitroepen van de heerlijke tekst: “Ober! Een fust bier graag, en zonder schuim!” Zijn gemoedstoestand in deze strip benadert de mijne vrijwel volledig – Godlof is het bijna 1 juni!

U leest dit als de horeca al weer enkele dagen geopend is. Mij is de afgelopen tweeëneenhalve maand een ding duidelijk geworden: de horeca is voor mij van levensbelang. In het land van Rick Kempen zou de horeca tot ‘vitale sector’ zijn uitgeroepen – pedicures, bouwmarkten en de drogist kunnen mij gestolen worden. Gaat het mij om het bier? Nee, ik trek de blikkies Atlas gewoon van het schap. Waarom de horeca voor mij – en honderdduizenden anderen – van onschatbare waarde is, is de Toevallige Ontmoeting, Het Slap Gelul, desnoods Het Twistgesprek Met Een Glas Teveel En Daarna Knuffelen. Maar boven alles: degene achter de toog of in de bediening, die mensen die al die individuele bezoekers aan elkaar knopen óf met rust laten, een extra bakje groene nootjes serveren of je glas al gevuld hebben voordat je je fiets op slot hebt kunnen zetten. De helden van de loopgraaf, de vaak ondergewaardeerde professionals die zowel geestelijk als lichamelijk hulpverlener zijn en precies weten hoe je een puik glas bier tapt en met liefde serveert. Voor hen sta ik, bij wijze van spreken, al wekenlang om acht uur op het balkon te applaudisseren.

Als een kind zo blij met mijn Jever in mijn #Kluphuis

Deze week heb ik een ‘staande reservering’, dagelijks van 17:30 tot 19:30, in mijn geliefde #Kluphuis – Bierproeflokaal In de Wildeman. Ik voel me zo gelukkig dat ik daar weer heen mag – desnoods spijkeren ze mij dagelijks twee uur aan het plafond en Jever ik door een lang rietje. Dat de horeca de hoeksteen van de samenleving is – nooit voelde ik dat zo intens. Ik hou van de horeca, en de eerstvolgende gezondheidsmafioos die er vraagtekens bij zet gaat er van langs krijgen!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *