OHIM – Biertrends 2016: wat wordt hot en waar hoop ik op – mijn vijf voorspellingen

Het was me weer wat hoor, het bespreken van andermans voorspellingen over bier. Tijd dus om zelf het hoofd eens in de strop te steken, op het hakblok te leggen – tijd op mezelf eens fijn kwetsbaar op te stellen. Reken me er gerust op af: mijn vijf voorspellingen voor 2016, voor Nederland Bierland!

Zou Heineken dit wéten?

Zou Heineken dit wéten?

Wat wordt hot #1: Dat saison de opvolger van IPA zou worden als zeer populaire bierstijl, daar waren we het op Facebook in 2013 al over eens. Dat IPA zo lang zo populair zou blijven had ik wel gedacht, maar dat het nog lang niet aan zijn top zit verbaast mij zeer. Saison is dus nog niet écht losgebroken, ook al heeft Brand de stijl al omarmd. Nee, wat ‘hot’ gaat worden in 2016 qua bierstijl is: pils! En dan pils zoals het bedoeld is, of zoals het nu in Amerika genoemd wordt: ‘Craft Pils’. Ik geloof heilig in een herwaardering, herontdekking zo u wilt, van dit meest gedronken biertype maar dan gebrouwen door kleine, ambachtelijke brouwerijen. Firestone Walker, Anchor Brewing en Lagunitas gingen u al voor, om er maar te noemen – welke Nederlandse brouwer durft naast Gulpener het pils weer op te pakken? En lieve biervrienden: je hoeft het niet lekker te vinden, maar proef eerlijk en spreek eerlijk!

En allemaal koel, voor u!

En allemaal koel, voor u!

Wat wordt hot #2: Met de opening van Marqt aan het Gelderlandplein zagen we de eerste serieuze supermarktkoeling voor bier: in totaal bijna dertig strekkende meter koele, schuimende heerlijkheid. In Wenen opende Bierlovers, een winkel die een ware walk-in fridge heeft, plus een koelwand, waar alle gevoelige bieren gekoeld worden aangeboden. En nee, niet als convenience zodat je het gelijk op de stoep kunt opslurpen, maar om de kwaliteit te behouden! Net zoals Heineken Vers vanaf verpakken gekoeld gehouden wordt: licht, lucht, maar vooral te hoge temperatuur is destructief voor de smaak van bier. Ik hoop – en verwacht – dat meer winkels dit in 2016 zullen introduceren. Welke slijter of landelijke supermarktketen pakt deze uitdaging als eerste op?

Interieur van Troost Westerpark

Interieur van Troost Westerpark

Wat wordt hot #3: Dat ‘lokaal’ een blijvertje is mag wel helder zijn, ook al – juist misschien wel – omdat we daarmee tweehonderd jaar terug in de tijd zijn gegaan. Ik vind het prettig de bakker te kennen die mijn brood bakt, te weten dat ‘mijn’ slager zijn koeien persoonlijk uitkiest en vaak ook geboren heeft zien worden – en ik drink graag bier dat dichtbij gebrouwen is, idealiter met de brouwer zelf. Dat deed ik lang in het proeflokaal van lokale brouwerijen, maar er komen steeds meer brouwers die alleen maar een proeflokaal hebben willen: brouwcafés. Niets afvullen op blik, fles of fust – gewoon, brouwen voor de tapkranen recht boven je hoofd, of verderop in het gebouw. Hoe ‘lokaal’, herkenbaar en aanraakbaar wil je het hebben? Natuurlijk serveren ze er ook eten, met meest lokale gerechten en ingrediënten. Het Brouwcafé: elke stad of dorp kan er (weer!) een hebben, en ik verwacht dan ook dat 2016 hét jaar van de Nederlandse brewpubs gaat worden.

pivoWat wordt hot #4: goed, misschien hoop ik er te veel op, maar ik herhaal de voorspelling van Kim Lentjes: blik wordt dé bierverpakking van 2016. Waarom ook alweer? Omdat bier in blik het langst vers blijft en van een hoog kwalitatief schaalniveau, beschermd tegen licht en lucht, en beter voor het milieu bovendien. Waar veel Amerikaanse brouwers ons voorgingen voorzie ik in 2016 minimaal vijf Nederlandse ambachtelijke brouwers die hun bier (ook) op blik gaan aanbieden. Mi-ni-maal!

Wat wordt hot #5: als het smaakt wil ik er nog een, en waarschijnlijk nog een. Neem ik een vierde, dan heb ik te maken met een topper. Deze ‘four pint rule’ is voor sommige brouwerijen de allesbepalende leidraad in hun doen en laten. Natuurlijk kun je waanzinnig genieten van een hoog alcoholisch, op hout gerijpt en met diverse smaakmakers verrijkt bier – maar dat heeft zo zijn moment. Sligro’s Foodbrigade voorziet Engels bier met een laag alcoholpercentage in 2016 populair worden, ik deel hun voorspelling op dat laatste deel. Bier onder de 4,5% maar vol en rijk van smaak, uitnodigend tot nog weer een slok, een volgend glas. Het mag een beperking zijn, maar tekent de Meester zich nu juist niet in de beperking?

Zo dan, mijn vijf voorspellingen voor 2016. Ik ben benieuwd naar de Afrekening in december 2016 – proost!

verdwijnen

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *