OHIM – De toekomst van bier begon in Wenen – de tweede golf van de bier revolutie

Soms is het vinden van een titel het moeilijkste aan schrijven. Ik wilde graag zeggen dat een tamelijk historisch moment onlangs plaatsvond in Wenen, iets dat bier zoals wij dat kennen grondig zal veranderen – en zeker de toekomst van bier. Kort en goed: Europa’s beste Bierwinkel opende haar deuren op donderdag 19 november 2015.

Walk-in fridge. Leuk voor thuis

Walk-in fridge. Leuk voor thuis

Beerlovers heet de winkel, ofwel bierliefhebbers, en dat is een vlag die de lading knap dekt. Er hoort ook een web shop bij; tevens is het de naam van de speciale bierdivisie van de Oostenrijkse importeur en distributeur Rudolf Ammersin BV. Wat er dan wel zo speciaal aan is, behalve het assortiment dat de duidend bieren ruim overstijgt? Wel, voor mij is dat de ‘walk-in’ koelkast van 24 vierkante meter waar de meest kwetsbare bieren (aroma, smaak) zoals IPA, hoppige pale ale’s, wit- en weizenbieren, Keller-, Zwickl- en  Voll-bieren alsmede speciale pilseners worden aangeboden. Aanvullend hebben ze nog een koelwand waar nog meer bier in topconditie wordt bewaard.

Voorintereir consumenten valt er sowieso veel te genietenen want naast het deels gekoelde en brede assortiment biedt men er vier taplijnen en een growler vulstation. De lijnen bieden snel wisselende bieren, bijna dagelijks iets nieuws. En dan is er nog meer: loop de trap af en je komt in een proefruimte met plaats voor twaalf man, uitgerust met een kitchenette, koelkasten en een beamer: de perfecte plek voor proeverijen, presentaties en bier aan tafel sensaties – het zou zo maar de tweede locatie voor de beroemde Oostenrijkse Bier Sommelier opleiding kunnen worden. De klap op de vuurpijl komt in maart, als in de achterzaal een nano brouwerij van 2 ½ hectoliter zal gaan draaien waarmee deze Bierhemel zo goed als af is. Begrijpt u waarom u snel eens naar Wenen moet afreizen?

beerloversIk ben ervan overtuigd dat dit alles indicaties zijn van de tweede golf van de bier revolutie, een golf die een enorme impact zal hebben op onze kijk op, en gebruik van, bier. Die eerste golf ging over diversiteit in smaak en stijlen en werd gedomineerd door kleine, onafhankelijke en meest ‘jonge’ brouwerijen. Deze tweede zal veel meer draaien om de objectieve kwaliteit, niet alleen aan de productiekant (infecties en brouwfouten zullen tot een minimum beperkt worden) maar vooral aan de ‘behandelingskant’.  Gekoelde opslag, gekoelde distributie en verkoop, steeds meer keuze voor blik als de ultieme bierverpakking (die uiteindelijk ook zal gaan domineren), beter lichtgebruik bij opslag en verkoop zodat bier en minder onder lijdt, kortere THT-data: de algemene kwaliteit van ons bier zal gigantisch verbeteren.

Bier schrijver Tim Webb liet ook een tegelwijsheid na.

Bier schrijver Tim Webb liet ook een tegelwijsheid na.

We hebben de eerste tekenen gezien in Staatsmonopolie winkels in Scandinavië, we hebben Marqt een koelschap bier zien lanceren – maar de revolutionaire toekomst van Europees bier is nergens meer zichtbaar en tastbaar dan in Wenen, Oostenrijk, en wel aan de Gumpfendorfer Strasse, 35. Gaat heen en verbaas u!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *