OHIM – De wijn wereld begrijpt nog steeds geen bal van bier

Het was een exemplarische column in het Nederlandstalige Winelife waarop mijn oog viel. Wijnexpert Magda van der Rijst was uitgenodigd voor het Oedipus International Beer Festival en zag daar al haar vooroordelen bevestigd. De arme vrouw: na het lezen van haar column weet je dat ze geen lol had op het festival, wat zonde is, want ze maakte het vooral zichzelf moeilijk. (De column in kwestie vindt u helemaal onderaan deze pagina als jpeg.)

Magda van der Rijst

Magda van der Rijst

Wijnmensen zijn vooringenomen tegen bier, zo is mijn vooroordeel. Neem Cuno van ‘t Hoff, een leidende wijnjournalist: hij heeft ‘omdat je van bier gaat boeren’ op zijn kaartje staan. Geinig dat zijn reden om over wijn te schrijven bij bier ligt, maar daar gaat het vandaag niet om. Sterker, Cuno is een wijnliefhebber die bier met open vizier tegemoet treedt en soms echt lekker vindt. Maar de meeste wijnmensen nemen zichzelf au serieux en lachen zelden, laat staan om zichzelf. Maar goed, onze Magda was op OIBF geïnviteerd door een vriend die in het bier zit. Al bij haar derde zin weet je waar de rest heen gaat: ‘Ik hou wel van een biertje (fout 1) en zo ging ik mee naar het festival.’ Tsja, wat moet je hier van zeggen: de toon is gezet? In de rechtbank passen ze nog een beetje op met vooroordelen maar zonder haar ‘fout’ uit te leggen gaat Magda verder als rechter, jury en beul inéén. Kom maar op met dat bloed, schat!

Tot haar verbazing is het festival glas exact gelijk aan haar geliefde wijnproefglas (bier proef je hier nu eenmaal ook erg goed in) en dat mensen hun glas bij de steel vastpakken om vervolgens eindeloos over bier te neuzelen is voor haar herkenbaar.

Sic transit

Sic transit

Neuzelen over mout, hop, kruiden en rijpen op staal of hout – het zijn net wijnmensen. Of suggereert Magda tussen de lijnen door dat het net mensen zijn?

Maar hier houden de overeenkomsten tussen een bier- en een wijnfestival wel op voor Magda. Neem de bezoekers: die dragen baarden (de mannen, legt ze uit) en heel grote brillen (vooral de mannen), zijn overwegend jonger en proeven gezelliger, minder solitair. Geschokt is ze als ze merkt dat er wordt doorgeslikt. Magda is hieraan niet gewend en kreeg een glas, keek, rook, nipte en nam een slok en zoog wat lucht naar binnen (wat ze, zonder uitleg, haar tweede fout noemt) waarna ze onsuccesvol op zoek ging naar een spuugbak. Net toen ze bijna verdronk slikte ze toch maar door, in blinde woede.

Sic transit

Sic transit

Een brouwer legde haar uit dat slikken essentieel is om de smaak volledig waar te nemen, maar dat vind Magda ‘lariekoek’. In haar wereld slikken alleen beginnelingen en ‘vergt het oefening om op te slaan wat je neus en mond proeven, zonder slikken. Alleen na grondige oefening kun je een database met smaken opbouwen: doorslikken betekent dat je alcohol binnenkrijgt waardoor je slechter proeft en de papillen verdoofd worden.’

Sic Transit

Sic Transit

In de afdeling totale lariekoek scoort Magda hier een hattrick, en dan laat ik haar observaties voor wat ze zijn. Als je wijn (of bier) door de mond walst wordt er al veel alcohol door de tong en mondslijmvliezen opgenomen – en worden de papillen al geïntimideerd, dat wordt niet erger door doorslikken. Aangezien Magda louter wijnsmaken kent blijft zij blijmoedig onbekend met één van de hoofdsmaakmakers van bier: hop. Deze geeft haar ware glorie pas prijs diep achter in de keel, voorbij het ‘punt zonder terugkeer’. Bierproeven betekent doorslikken als je het goed wilt doen.

Magda vindt dit onzin en heeft besloten bij wijn te blijven: ‘Hoef ik tenminste niet te drinken als ik proef.’ Ik geloof niet dat de bierwereld hier heel rouwig om moet zijn, sterker, dit is voor iedereen het beste. Wij blijven proeven als we drinken, en drinken als we proeven. Droevig genoeg denk ik dat Magda eigenlijk geen van beide doet, getuige haar commentaar dat even zuur is als vele wijnen. Maar ja: wijn drink je niet, dat proef je wel.

Wijncolumn 'Slik'

Wijncolumn ‘Slik’

1 Comment
  • T0n
    oktober 10, 2016

    Ik heb laatst die bierdocumentaire Crafting a Nation gezien op Netflix, daar zie je Black Shirt Brewing (BSB). Wat ik opmaak uit de websites over BSB zijn ht wwee broers die van de wijnbranche zijn overgestapt naar de bierbranche vanwege de sfeer en de mensen. Deze column bevestigt dat weer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *