OHIM – Geef RTL 5 een uitzendverbod en Peter van der Vorst een forse taakstraf

Toegegeven, eerst dacht ik dat Grolsch wat zat te zaniken toen ik las dat ze boos waren op RTL 5 en het programma “Oh Oh, daar gaan we weer”. Nu heb ik een aflevering gezien, en het daaropvolgende “Zon, Zuipen, Ziekenhuis” – niet alleen begrijp ik Grolsch nu heel goed, en waarom zitten de makers hiervan niet allang achter slot en grendel? Dat zou namelijk helemaal geen gek idee zijn!

download-3In de afdeling ‘bagger’ ben ik wel wat gewend en wil ik zeker niet moraliserend doen: geen leuker vermaak dan leedvermaak, zelfs als de ‘slachtoffers’ het zelf niet door hebben. Ik vond Britt Dekker daarom ook best wel leuk, en kijk graag naar ‘Lekker Slim’, een TV programma waarin koppels “intelligente” vrouwen en mannen bij zelfs de simpelste vraag, waarbij je uit drie antwoorden kunt kiezen, volslagen in het duister tasten en met de ogen rollend de gruwelijkste verzonnen antwoorden kiezen. De audities voor The Voice – dat niveau leedvermaak, ik kan er geen genoeg van krijgen. Maar er is dus een grens, en die heeft RTL 5 nu duidelijk overschreden – en fors ook.

images-1Kort gezegd komt “Oh Oh, daar gaan we weer” er op neer dat een stel fuivende Haagse jongeren met een overmaat aan drank en hormonen in een villa wordt gestopt waarna het wachten begint op wangedrag: gehoer en gesnoer. Er is hierbij sprake van onomwonden uitlokking: de omroep selecteert de kandidaten (waarbij lekkere lijven positief meetellen en intelligentie onverbiddelijk leidt tot afwijzing), huurt en betaalt reis en verblijf voor de hoofdpersonen en laat ze vervolgens allemaal avonturen beleven. Daarbij betaalt de omroep alle boodschappen: pizza en drank, veel drank, en ook het zakgeld voor het stappen – nog meer drank. De katten worden, kortom, op het spek gebonden en dan is het niet gek dat ze vervolgens – na door de omroep zorgvuldig te zijn opgehitst – elkaar beklimmen en aflebberen om vervolgens over hun nek te gaan. Schandelijk natuurlijk, zeker als je weet dat industrie en overheid er samen alles aan doen om alcoholmisbruik te temperen. Nee, dan RTL 5: die moedigt alcoholmisbruik niet alleen aan maar faciliteert het zelfs, ten bate van de kijkcijfers.

1111_zuipen“Zon, zuipen, ziekenhuis” is zelfs nog een graadje erger: onder het mom van een reality serie over Nederlandse dokters in het buitenland die te maken krijgen met de gevolgen van alcoholuitwassen, heeft de omroep besloten die dokters dan maar van veel werk te voorzien. Ook hier worden jongeren voorzien van drank en alle gelegenheid om op elkaar los te gaan: schaamteloos wordt alle goede opvoeding en inspanning van ouders, industrie, school en overheid teniet gedaan ten behoeve van wat kijkertjes meer. Een uitzendverbod, dat zou deze zender moeten krijgen – zijn we gelijk van Peter van der Vorst af, of zit die toevallig op een ander RTL nummer?

Peter van der Vorst vindt namelijk dat het allemaal wel meevalt. Dat ieder recht heeft op een eigen mening is tot daar aan toe, maar wist u dat hij momenteel het programma, of beter, de afkickshow “Verslaafd” presenteert? Dit is ook weer een realityprogramma: wanhopige familieleden van een verslaafde kunnen de hulp inroepen van Peter van der Vorst <…> om af te kicken. Dit is wat Peter van der Vorst over de klacht van Grolsch zegt: “Ik vind het lastig, download-2moet ik eerlijk zeggen. Als je het programma kijkt, ligt de focus wel heel erg op het zuipen en het feestvieren. Je ziet kotsende mensen. Dat is niet per se reclame voor zuipen als je ziet wat er met die mensen gebeurt.” RTL brengt nou eenmaal in beeld hoe jongeren feestvieren, aldus Van der Vorst.

Juist.

Stropers doden nu eenmaal beschermde diersoorten. Pooiers buiten nu eenmaal vrouwen uit. Colombianen handelen nu eenmaal in cocaïne. RTL brengt nou eenmaal in beeld hoe jongeren feestvieren. Je kunt het ze allemaal niet kwalijk nemen, zo lijkt Peter van der Vorst te denken.

Sterker: na het verzoek van Grolsch en Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) om met het programma te stoppen merkte hij op dat “STIVA misschien eerst eens naar zichzelf moet kijken, ik vind dat de alcoholbranche zélf veel meer zou moeten doen. Ik maak het programma Verslaafd en daar zie ik wat voor ellende alcoholverslaving kan aanrichten. Het enige wat de alcoholbranche doet is wat kleine logootjes op een bierblikje. Bij pakjes sigaretten staan er verschrikkelijke foto’s op. Dat moet je dan ook bij bier en wijn doen.”

nix-18Peter van der Vorst heeft overduidelijk geen idee van alle inspanningen van de industrie: kleine logootjes op een bierblikje, is hij helemaal gek geworden? De industrie heeft de afgelopen jaren talloze initiatieven ontplooid om matig en verantwoord alcoholgebruik te propageren, met als voorlopig hoogtepunt de ‘Nix 18’ campagne. Bovendien, matig en verantwoord alcoholgebruik blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek prima in een normaal voedingspatroon en leefwijze te passen. Aan al deze dingen gaat Peter van der Vorst huichelend voorbij. Deze man moet daarom ook van het scherm, en als taakstraf bijvoorbeeld alle ondergekotste lakens van de Haagse fuifnummers met de hand wassen en vervolgens de boulevard van Chersonisos poetsen. Hij ziet niet dat de ‘verschrikkelijke foto’s’ die hij graag op wijn- en bierverpakkingen geplaatst worden nu wekelijks door zijn eigen omroep worden uitgezonden: van “Oh oh, daar gaan we weer” naar “Zon, zuipen, ziekenhuis” en dan op naar “Verslaafd”. Als je niet beter wist, zou je denken dat RTL 4 en 5 het erom doen, en een misdragingscarrière bieden aan (Haagse) jongeren middels hun programma’s. Maar dat zal toch niet, zo’n keurige commerciële omroep, met al die nette mensen als presentatoren?

Toch?

1 Comment
 • FirstKerrie
  november 22, 2017

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste
  your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got high quality content.
  If you want to know how to make extra bucks, search for:
  Boorfe’s tips best adsense alternative

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *