OHIM – Kan iemand alsjeblieft die Belgen kalmeren?

Ik ben de laatste persoon op planeet Aarde die zal ontkennen dat Belgische brouwers tot de beste in de wereld behoren, en ze brouwen een aantal verdomd goede bieren, maar ik was verbaasd over de wijze waarop veel Belgen de recente plaatsing van hun biercultuur op de Wereldlijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco in een goedkope reclame voor hun bieren verdraaiden. Kan iemand ze kalmeren en uitleggen wat er precies gebeurd is?

10037-bigUnesco heeft de Belgische biercultuur op haar cultureel erfgoed lijst ingeschreven omdat “Het maken en waarderen van bier onderdeel is van het levend erfgoed van een aantal gemeenschappen in heel België. Het speelt een rol in het dagelijkse leven en bij feestelijke gelegenheden. Bijna 1500 biersoorten worden in het land gemaakt, met verschillende fermentatiemethoden.” Naast de duidelijke overschatting van het aantal soorten bier dat wordt geproduceerd – kan het zijn dat zij ‘merken’ bedoelen in plaats van ‘soorten’? – kan ik met gemak zo honderd andere landen noemen waar het maken en waarderen van bier onderdeel van het levend erfgoed van een reeks gemeenschappen is en waar het een rol in het dagelijks leven speelt, om bepaalde 10042-bigfeestelijke gelegenheden maar niet eens te noemen. De meeste van die landen produceren een nog grotere hoeveelheid ‘soorten’ (lees: merken), ook met verschillende fermentatiemethoden.
De rest van de motivatie van Unesco kan tevens integraal worden toegepast op deze landen, dus misschien kunnen we de goede mensen van Unesco er toe bewegen ’s werelds biercultuur op de Erfgoedlijst te plaatsen. Zo niet, dan moeten de bierculturen van Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten van Amerika, Tsjechië, IJsland, Brazilië en Litouwen op zijn minst worden toegevoegd – om over Kirgizië maar te zwijgen.

opinie-belgische-biercultuur-werelderfgoed-trofee-troostprijsEn terwijl deze plaatsing alleen betekent dat Unesco haar best zal doen om de wereld te laten erkennen dat de Belgische biercultuur bestaat en deze wil behouden, zelfs als niemand nog het Belgisch bier drinken wil, heeft vrijwel elke Belg het nieuws genomen als een gouden medaille voor het beste bier in de wereld. Slechts een Belg bleef bij zinnen, zoals hij vaak doet: lees Herman Brusselmans’ visie op de zaak.

10035-bigKan ondertussen iemand de feestende en juichende Belgen terug bij hun zinnen brengen? Ja, hun bieren zijn geweldig, maar niet per se de beste in de wereld en dit nieuws betekent niets minder (maar ook niets meer) dan dat hun biercultuur net zo belangrijk en memorabel is als de Zuid-Koreaanse cheoyongmu, de Vietnamese Quan Ho Bắc Ninh en de Vanuatuviaanse rituele zand tekeningen. Ik haat het om een feestje bederven, in het bijzonder in een land waar goed nieuws net zo schaars is als een witte kraai en waar vier overheden het grootste deel van hun tijd besteden aan het zuur maken van elkaars leven – in vier verschillende talen, dat dan weer wel – in plaats van te regeren, terwijl zelfs hun koning geen idee lijkt te hebben over hoe het verder moet met de hele zotte santekraam – maar ik kan weinig anders.

Wacht even – zou Unesco dat stukje typische Belgische cultuur niet op hun lijst van 2017 kunnen zetten?

4 Comments
 • Jauk Hellevoort
  december 12, 2016

  Mooi stuk maar heb je bewust je eigen landje erbuiten gehouden of redden wij het niet met onze bier cultuur?

 • Toon vd reek
  december 12, 2016

  Ik vind dat je deze keer de plank misslaat. Qua type bieren is België de nr. 1.

  • Rick Kempen
   december 12, 2016

   Nee Toon – Nu sla jij de plank mis. Mijn opening is een lofzang op de rijke Belgische brouwcultuur.
   JIJ mag vinden dat België,qua typen bier. de #1 is – maar dat is nog steeds geen objectieve en onomstreden waarheid.

   Belangrijker: mijn stukje gaat juist over het feit dat wat Unesco ook gezegd of gedaan heeft, het NIETS, maar dan ook NIETS, met kwaliteit van de bieren te maken heeft: men heeft het over randverschijnselen van het bier die tezamen de cultuur maken, en die is tot immaterieel werelderfgoed uitgeroepen – op verzoek van de Belgen zelf.

   Dat is dus, alles bijeen, heel iets anders als zou IK een negatief waardeoordeel over de Belgische bieren of haar biercultuur hebben gezegd. Ik neem aan dat je dit met mij eens bent……..bij nader inzien….toch, Toon?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *