OHIM: STAP (Stichting alcoholpreventie) moet niet zo overdrijven

Stichting Alcoholpreventie STAP vindt dat Untappd (en gelijksoortige apps) moet worden verboden, omdat ze het consumeren van alcohol normaliseren. Aangezien het komkommertijd is verbaast het bijna dat dit niet breder is opgepikt: alleen Editie NL van RTL pikte het op, waarna de website Askmen het doorplaatste. Misschien is het maar goed ook, want ik snap niet waar STAP zich zo druk over maakt.

Untappd is een app waarbij je kunt ‘inchecken’ in een bier en daarbij vermelden waar je het dronk, wat je ervan vond en al deze gegevens kun je desgewenst via andere social media kanalen delen. Verder kun je badges verdienen met je gedronken bieren.
In het RTL artikel staat dan: “Badges verdienen en levels omhoog gaan door zoveel mogelijk verschillende speciaalbiertjes te drinken. Dit maakt de populaire bier-app Untapdd populair. Stichting Alcoholpreventie STAP maakt zich zorgen want apps als Untappd normaliseren het consumeren van alcohol en zouden in Nederland verboden moeten worden.”

Misschien heb ik iets gemist, maar het consumeren van alcohol is normaal. Verstandig genieten van alcohol is de norm in Nederland, en er is geen enkele reden daarin verandering aan te brengen. STAP suggereert nog net niet dat Untappd aanzet tot alcoholmisbruik. Dat doet Untappd ook niet – sterker, de app geeft zelfs een waarschuwing tegen alcoholmisbruik als je (te) snel achter elkaar bieren wilt inchecken. Een prima filter van deze bierwaarderingsapp!
De oproep tot een verbod wordt kracht bijgezet door deze bewering: “In Finland zijn dergelijke apps rond alcohol volgens STAP verboden. De stichting tegen alcoholpreventie zou dit ook graag in Nederland zien gebeuren.” Deze bewering is niet waar: Untappd, Ratebeer en dergelijke zijn in Finland niet verboden – wel zijn er stevige regels omtrent (online) alcohol advertising. Voor wie een kwartier over heeft: een Finse overheidsfunctionaris deelt een Powerpoint met uitleg over de wet in kwestie op Youtube. Overigens zijn de Finse alcoholwetten in 2017 weer versoepeld.

Terug naar het artikel: daarin wordt een gedragswetenschapper (Dirkje van der Ven) aangehaald die het verzamelen van badges vergelijkt met flippo’s en beweert dat dit riskant is: ¨Je wilt de verzameling compleet maken en stopt niet bij één biertje.“ Daar trekt STAP dan een gevaarlijke conclusie uit. “En in die verzameldrang schuilt het grote gevaar. Met zo’n app met levels en badges normaliseer je het gebruik van alcohol. <…> Bier wordt als iets vanzelfsprekends en positiefs afgebeeld”, zegt Wim van Dalen van STAP.”

De suggestie wordt nu gewekt alsof iemand tot alcoholmisbruik wordt aangezet door het verzamelen van badges – totale onzin. Want gemakshalve wordt verzwegen dat juist apps als Untappd hun verantwoordelijk nemen: op meerdere plekken in de app word je gewezen op de risico’s van alcoholmisbruik, en geregeld wijst de app je op verantwoordelijk alcoholgebruik en gematigd genieten. Ik denk dat meneer Van Dalen (en mevrouw Van der Ven) de app nooit hebben gebruikt, anders hadden ze dat wel gezien.

Griezelig is overigens ook de opmerking van Wim van Dalen, de oprichter van STAP, dat ‘bier als iets vanzelfsprekends en positiefs wordt afgebeeld’. Is bier dan niet iets vanzelfsprekends en positiefs? Ja, dat is bier wel. Verantwoordelijk en matig genieten van alcohol, en dus ook van bier, is vanzelfsprekend en positief.
Misbruik van alcohol is dat niet – daar zijn we het over eens. De suggestie dat apps als Untappd leiden tot drankmisbruik is even onzinnig als stellen dat Iens aanzet tot overmatig eten, en dus verantwoordelijk is voor obesitas.

STAP, stel je niet aan. Apps als deze zetten niet aan tot alcoholmisbruik. Verstandig genieten van alcohol is vanzelfsprekend en positief. Overdrijf niet zo!

2 Comments
  • Peter
    augustus 6, 2018

    Wat mij betreft ook de grote onzin. Zeker omdat het zo toegespitst is op bier. Er zijn immers veel meer dingen die niet goed zijn bij overmatige consumptie.

    Toch even een kleine kanttekening. “Dat doet Untappd ook niet – sterker, de app geeft zelfs een waarschuwing tegen alcoholmisbruik als je (te) snel achter elkaar bieren wilt inchecken.” Als de grens een minuut of 20 zou zijn, een prima argument, maar de grens ligt op 1 minuut.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *