Het spijt me, ik heb geen zin om tot maandag te wachten. Ik heb ook geen zin om me in te houden, om met de troffel der liefde een dreigende halsmisdaad glad te strijken. God, wat ben ik boos.
Biervriend Marc Bruijnen, nooit te beroerd om olie op een willekeurig vuur te gooien of een puike paardenworst te serveren, attendeerde mij via een prikkelende Facebook tag op de schande. Kort samengevat: voor het Bergs Bierfestival brouwen hobbybrouwers een speciaal festivalbier dat volkomen mislukt. Het blijkt zure, ondrinkbare meuk. Het festival, dat blijkbaar niet van de koop af kan, biedt de partij aan om nog iets van de kosten terug te verdienen – misschien dat iemand het distilleren kan? God wat ben ik boos! Deze mensen zouden naar de Goelag moeten worden gestuurd om heel lang keien te bikken, alleen gekleed in een zwembroekje, zodat ze het verschrikkelijk koud zouden hebben en ze door muggen lek konden worden geprikt. Dit is bierpromotie waarop we niet zitten te wachten.
Jaren geleden – ja kinders, opa is boos en vertelt – kwam je op Nederlandse bierfestivals altijd wel mislukte bieren tegen. Het was de tijd dat veel van jullie, lezertjes, nog gewoon lekker het nu zo door jullie verfoeide pils dronken, nog lang geen gezichtsbeharing hadden of anderszins niets met bier hadden. Als je wat van die mislukte smaak zei keek de brouwer je aan alsof je een brandend konijn was: dat bier was zo bedóeld, daar was niets mis mee, wat dacht je wel! Na veel jaren opbeurende kritiek geven aan dergelijke hobbyisten (en opvallend veel professionals) is de algemene kwaliteit van Nederlands bier enorm toegenomen, en ik vleide me al met de gedachte dat dit soort uitwassen een griezelige nachtmerrie uit het verleden waren – niets blijkt minder waar.
Als bier mislukt, hoort elke zichzelf respecterende brouwer te bedenken wat hij fout deed, daar lering uit te trekken en zijn verlies te nemen: de mislukte partij spoel je weg. Die breng je niet op de markt. Je hebt een fout gemaakt, meestal een die met hygiëne te maken heeft: net zoals schilderen eerst en vooral schuren is, zo is brouwen eerst en vooral poetsen en schoonmaken. Lukt dat niet – en dat kan gebeuren, dat hoort bij het ambacht – dan neem je het verlies, probeert er van te leren en doet er verder het zwijgen toe. Hier zijn zowel de hobbybrouwers in kwestie als de festivalorganisatie (en ik vrees dat dit dezelfde zijn) dat overduidelijk niet van plan, en ze moeten zich schamen. Sterker, ze zouden hun brouwinstallaties moeten schenken aan lieden die wél liefde voor bier hebben en een andere hobby zoeken: slakken kweken in een vochtige grot, broodzakjessluitingen verzamelen, steunkousen voor langpootmuggen beschilderen, het maakt me niet uit, als ze er maar geen schade en schande mee kunnen veroorzaken. Dit is een dreigende nagel aan de doodskist van ons bier!
Noem mij een zeikerd, zeg mij dat ik overdrijf. Maar jaren van inspanning om de Nederlandse biercultuur op een hoger plan te brengen mag niet leiden tot een besnorde leukerd die probeert 200 liter mislukt bier aan de man te brengen, waarbij hij 100 euro ‘voor de flesjes’ vraagt. Dubbele oplichter! 200 Liter betekent rond 600 flesjes: gedeeld door 100 is dat zestien cent per flesje met een statiegeldwaarde van een duppie. Die centen kunnen me gestolen worden, en die hobbybrouwers en/of organisatoren van het Bergs Bierfestival al helemaal. In een dieper dal kan de Nederlandse biercultuur momenteel niet zitten (let op de leuke woordspeling).
augustus 18, 2016
Ach, was hetzelfde gedaan door hipsters met baarden dan hadden ze zelf een etiket van een brandend konijn getekend en een naam verzonnen in de trend van ‘bloedsverwant’ of iets dergelijks. Dan had iedereen, inclusief de schrijver van dit stuk het toegejuigd.
Zo zie je maar, elke mening is relatief….
augustus 19, 2016
Nou, beste Drinker – daar sla je de plank mis. Het is namelijk echt wel te proeven of iets gewoon mislukt, en dus verkeerd gebrouwen of geïnfecteerd is geraakt, of dat iets als een zuur bier bedoeld is. Dat was een aantal jaar geleden al zo, en dat is nog steeds zo (al vereist het wel oefening om het juiste onderscheid te maken). Dus maak grapjes over hipsters zoveel je wilt, maar maar geen grapjes over mensen die hun eigen bier niet eens serieus nemen. Over bier maakt men geen grappen.
augustus 19, 2016
Troffel der liefde. Top! ?
En vanzelfsprekend helemaal met u eens Br:. Kempen.
augustus 20, 2016
Toevallig maak ik over Bier soms wel grappen 😉
augustus 20, 2016
Daar is niets mis mee – maar deze schanddaad is geen grap. Er is in elk geval niets om te lachen.