OHIM – Tommie Sjef Wild Ales in wonderlijke spagaat

De leukste ‘OHIM’-blogjes vind ik altijd die waarin er eigenlijk helemaal niets te mopperen is, maar waarin buitengewoon goed nieuws te melden valt – dit is er zo eentje. En nee, ik heb geen belangen in Tommie Sjef Wild Ales – ik zou wel willen – maar de jongeman speelt nu eenmaal een belangrijke rol in My Life With Beer, dus daar is ‘ie weer! Dit keer over de wonderlijke spagaat waarin hij zich bevindt: er is op dit moment namelijk geen Nederlandse brouwer te bedenken die zoveel aandacht krijgt als hij, en er is op dit moment geen Nederlandse brouwer die zo weinig bier ter beschikking heeft om van die aandacht te profiteren als uitgerekend deze Tommie Sjef.

De shed in Den Helder

De aanleiding voor alle media aandacht is natuurlijk de fenomenale prestatie die TS Wild Ales geleverd heeft: uit zo’n 6.500 nieuwe brouwerijen werd door de internationale gemeenschap van Ratebeer gebruikers Tommie Sjef Wild Ales op de achtste plek gezet! Met zeven Amerikaanse, een Poolse en een Belgische brouwerij (de laatste staat op de eerste plek, en bijna de hele top-tien heeft sours of wilde bieren als specialiteit) behoort een 23-jarige Conservatorium student uit Den Helder dus tot de tien beste nieuwkomers in Bierland. Met deze prestatie houdt Tommie Sjef overigens een unieke reeks in stand: in 2015 en 2014 legden Kaapse Brouwers en Zundert namelijk ook beslag op de achtste plek “Beste Nieuwe brouwerij ter wereld”. Ik ben nu al benieuwd wie daar volgend jaar op zal staan…

De vaten
schuur van moeder Koenen

Het Noord-Hollands dagblad had hem afgelopen week driemaal in de kolommen, waarvan eenmaal zelfs op de voorpagina. Hart van Nederland rukte met een team uit om hem te spreken over zijn wereldfaam (waarbij een biersommelier ook wat mocht komen zeggen: kijk het item hier terug) . En aanstaande vrijdag is Tommie Sjef alweer op televisie – dan krijgt hij bezoek van de KRO-NCRV die voor Binnenstebuiten een item opnamen met Leon Mazairac en Fiona de Lange. Kortom, de wereld lijkt een beetje te draaien rondom Tommie Sjef, en dat is doorgaans het moment om er ongegeneerd van te profiteren. Maar: in het schuurtje in moeder’s achtertuin ligt slechts een beetje bier te rijpen, en de (op de groei) gehuurde loods verderop in het pittoreske Den Helder staat nog grotendeels leeg. Grote plannen zijn er wel, maar de realiteit is dat er momenteel maar weinig TS Wild Ales in de vrije verkoop is. Een wonderlijke spagaat, op je 23ste.

Overal is bier

Deze curieuze situatie lost zich zonder twijfel snel op: er zullen vaten bijkomen en wat nu rijpt zal voor de zomer al wel op fles zitten, maar dit lijkt mij wel het moment voor hen die van wilde bieren houden om de laatste beschikbare flessen Tommie Sjef Wild Ales in te slaan: er gaat, natuurlijk als gevolg van deze waardering, een schrijnend tekort aan zijn bier ontstaan. Voor wie meteen wil toeslaan: in zijn webshop kun je zijn Backslash, Braam-Vlier en Opal bestellen – zolang de voorraad nog strekt.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *