OHIM – Waarom bier verbroedert

Antwerpen was op 6 en 7 november de gaststad van de vierde editie van de Brussel Beer Challenge, een internationale bier competitie van groot formaat. Voor de derde keer zat ik als jurylid aan tafel – en voor de eerste keer als tafelhoofd. Met 79 juryleden uit alle windstreken, meer dan 1100 bieren van over de hele wereld en een voor Nederland groots resultaat kan ik niet anders zeggen dan dat het een geweldig succes was, en een fantastisch weekeinde bovendien.

jury1Het meest in het oog springende van dit soort wedstrijden is het Olympische gevoel dat heerst: meedoen is zeker niet belangrijker dan winnen, maar alle Menschen werden Brüder! Elke jurytafel bestaat uit vijf vrouwen of mannen die bijna steeds elk uit een ander land komen. Zo zat ik met een Pool, twee Belgen (waaronder Sophie van Rafelghem, dé Belgische biervrouw) en een Ier. Maar uit Brazilië, Canada, Taiwan, Rusland, Japan en Israël waren ze gekomen: gepassioneerde bier liefhebbers die het neusje van de zalm op wereldwijd biergebied eens aan een grondige keuring kwamen onderwerpen. En als bier ooit ergens verbroederde, dan was het hier!

jury 3Ieder heeft zijn eigen voorkeuren, haar eigen bier achtergrond. En van te voren weet je niet met wie je aan tafel zit, of welke bierstijlen je gaat keuren. Natuurlijk weet je niet welke bieren er op tafel staan. Maar een ding weet je: dit worden vrienden, want je deelt een passie voor de mooiste drank ter wereld. Je staat op het punt enkele geweldige bieren (en soms enkele volstrekte mislukkelingen) te gaan proeven en waarderen. Een dag later weet je welk bier je beloonde (je weet nooit wie je af serveerde). En met de groep ontdek je de stad, de lokale kroegen – en praat je eindeloos over bier en elkaars bier achtergrond. Een fantastische groep mensen en een fantastische ervaring!

Voor Nederland waren er 23 medailles of Eervolle vermeldingen (EV), een prestatie van jewelste! Jopen Brouwerij (1 Goud, 2 Brons en een EV) pakte de meeste prijzen. Bax Bier (1 Goud, 1 Zilver), Gulpener Bierbrouwerij (1 Goud, 1 Brons), Maximus (1 Brons, 1 EV) en Texelse Bierbrouwerij (1 Goud, 1 Brons) pakten er ieder twee. Verder wonnen Christoffel, Van Moll, Brouwerij ’t IJ, Heineken, Duits&Lauret, SNAB, ’t Uyltje, De Leckere, Heidebrouwerij, Alfa en Hommeles elk een plak, variërend van Goud (IJ Wit) tot een Eervolle Vermelding. Meest in het oog springende medaille? Heineken Light krijgt Zilver in de categorie Light Lager. De hele lijst met uitslagen vind je hier.

Alles bij elkaar, nogmaals, het was een fantastisch weekeinde. Dank aan de organisatoren voor de fantastische ontvangst en perfecte omstandigheden om onze passie ten volle uit te leven. Darauf ein Bier!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *