OHIM – WARSTEINER HEEFT HET ‘MEEST MANNELIJKE VOORJAARSBIER’

Zo af en toe dwarrelt een ronkend persbericht mijn mailbox binnen – als blogger word je op zeker moment gevonden door oplettende marketeers.  Ik weet zelf hoe moeilijk het is om productnieuws zo te formuleren dat de reclame-intentie er niet meteen van af spat, het is eieren lopen. Maar soms kiest het PR-bureau gewoon voor de frontale aanval en daar stond het: Warsteiner heeft het meest mannelijke voorjaarsbier!

Thomas Wijns schenkt een Warsteiner in

Naar blijkt is het idee om het meest mannelijke voorjaarsbier te kiezen afkomstig van de herenmodewinkelketen ‘Only for Men’ (u wilt reclame, ik ben de beroerdste niet) die zichzelf schetst als “Een one-stop-shop vol fashion, lifestyle en meer die zich sterk maakt voor de ‘Mannen van Nederland’ met onder andere mannelijke openingstijden, de Mensperience Store in Doesburg en spraakmakende samenwerkingen.” En dus mochten, bij wijze van spraakmakende samenwerking, verschillende bloggers en ruim 30 klanten onder leiding van bierexpert Thomas Wijns een ruime variatie aan voorjaarsbieren proeven en beoordelen. Bij zes verschillende voorjaarsbieren werd gelet op kleur, alcoholpercentage, geur en smaak.

Klinkt mij erg in de oren als een gewone bierproeverij, zonder specifiek ‘mannelijke’ parameters – maar waarschijnlijk ontgaat mij het fijne van het geheel.

Ook – maar andere – lentebieren.

De grote winnaar van de verkiezing werd Köning Ludwig Weissbier van brouwerij Warsteiner – zo meldt het persbericht, ondanks dat het gebrouwen wordt bij Schlossbrauerei Kaltenberg. Het kreeg een gemiddeld cijfer van 7,6. De rest van de uitslag:
Natte van Brouwerij ’t IJ, 7,3
The Calling IPA van Boulevard Brewing, 7,2
Premium Pilsener van Warsteiner, 6,8
Tripel Hop Citra van Duvel Moortgat, 6,6
Radler van Warsteiner, 5,9

Ik kan mij het handenwringende plaatje voorstellen van de PR bureaumedewerkers: hoe breien we hier een punt aan? Godlof is Warsteiner Brauerei eigenaar van Schlossbrauerei Kaltenberg, dus met wat creativiteit konden ze in elk geval de winst claimen. De drie andere bieren komen allen uit de Duvel-Moortgat stal – zowel Boulevard Brewing als Brouwerij ’t IJ behoren (deels) toe aan de groep.

Wat je verder ook van de wedstrijd en de uitslag kunt vinden – ik ga mij hier niet eens opwinden over het toch wat gedateerde denken in ‘mannenbier’ en ‘vrouwenbier’, ik dacht dat we die brug reeds jaren geleden hadden genomen,

Vroeger nam men vrouwen in de bierreclame serieus

afgebroken en verbrand – het geeft een aardig inkijkje in wat ‘gewone’ bierdrinkers vinden, en wat bier- en foodbloggers prefereren. (Oké, een ding dan: dat maar liefst vier vrouwelijke (bier)bloggers deelnemen aan de verkiezing van het ‘meest mannelijke voorjaarsbier’ stemt mij toch wat droef.) Voor mij is het helder dat een fris en fruitig Hefeweissbier een stevig alcoholisch en droog zwaar blond verslaat, Citra hop of niet, bij een lentebierproeverij. Opvallend dat een Belgisch dubbel en een Amerikaanse India Pale Ale de zilveren en bronzen plak pakken, en dat een pils en een Radler de top niet halen! Op het eerste gezicht lijken dat eerder bieren, passend bij de frisse lente. Maar dat stemt mij dan weer vrolijk: een groep, naar ik aanneem willekeurig gekozen, bierliefhebbers die toevallig hun pakken bij dezelfde winkel kopen, blijken een behoorlijk verfijnde bierkeus te hebben en weten kaf en koren goed te scheiden. Dat stemt mij zeer vrolijk!

Lente – you gotta love it!

Voor wie overigens de proefnotities van de bloggers wil nalezen: dit e-book doet daarvan verslag. Marguerita Suddaby, Daphne van Aken, Luuk (sic), Amanda (sic), Patrick van den Elzen, Yvonne van Houtum en Gerard Molenaar proefden en beoordeelden elk twee bieren. Vooral de keuze van Gerard Molenaar maakte warme lentegevoelens bij mij los – dat is een fijnproever!

Rest mij Warsteiner van harte te feliciteren met de titel ‘Meest mannelijke voorjaarsbier van Nederland, 2017’. En natuurlijk te noteren dat, als ik ooit in Doesburg ben, ik zeker niet moet vergeten eens langs te gaan in de Mensperience Store. Dat lijkt mij de hemel op aarde.

1 Comment
  • Alicia Hobbel
    april 24, 2017

    Het eerste wat mij opviel was dat er ‘meest mannelijke’ staat in plaats van ‘mannelijkste’.
    Het tweede was de bierexpert die Wijns heet, daar kon ik dan in ieder geval nog om lachen. Verder word ik vooral droevig van zulke wedstrijden. Wat je zegt, waren we dit punt niet al een tijdje voorbij?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *