Oproep: wil de gezondheid mafia nu eens ophouden met zeuren?

Vanochtend knapte er iets bij mij. Bizar, want ik ben juist in een stralend humeur omdat volgende week de horeca weer open gaat. De vlag mag uit! Helaas werd mijn goede humeur vakkundig om zeep geholpen door een buitengewoon dom artikel dat ik via de digitale knipseldienst kreeg. De titel: Is alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn gezond? De afzender: Patricia Schutte, die al meer dan 25 jaar lang als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag werkt. Doorgaans een verstandige dame, maar nu giert ze gruwelijk uit de bocht.

Het feit dat er een vraagteken in de titel staat deed al meteen de alarmbellen rinkelen: de gezondheidsmafia, die alcohol dezelfde weg wil laten gaan als tabak, slaat weer toe. de titel is suggestief: wat is precies gezond? De gezondheidsmafia bedient zich vaak van deze truc: listig geformuleerde, maar uiterst tendentieuze artikelen die – onder het mom van een verstandige overdenking – niet schuwen de waarheid met voeten te treden. Ik wond mij er eerder over op: wat ik zie als goedkope demagogie van de Jellinek of STAP. Herlees het op  “Moet de Jellinek zelf afkicken?” en STAP (Stichting Alcoholpreventie) moet niet zo overdrijven. Maar goed: nu dus Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Lees eerst haar hier verhaal, ik som daarna voor je op waar de griezelige demagogie en de verdraaide feiten zitten.

“Net zoals in frisdrank en sappen zit er vaak behoorlijk wat suiker in (alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn, RK). Je krijgt dus nog steeds veel calorieën binnen.”  Baarlijke nonsens, mevrouw Schutte. Ik beperk mij tot alcoholvrij bier, dat minder dan 0,1% alcohol per volume bevat. Alcohol wordt van suiker gemaakt – alcoholvrij is niet per sé suikervrij, maar alcoholvrij bier bevat extreem weinig calorieën -zie onderstaand staatje, uit een advertentie van mijn broodheer Bier&cO weliswaar, maar daarom niet onjuist.

Feit: in verhouding met sappen en frisdrank bevat alcoholhoudend bier al veel minder calorieën – laat staan alcoholvrij bier.

“Bovendien zijn de zuren in deze dranken niet goed voor je tanden.” Kolder – zeker daar waar het bier betreft, dat amper zuren bevat. Het is dezelfde onzin als zeggen dat appels ongezond zijn omdat de zuren erin niet goed voor je tanden zijn. Te veel, zeker – maar juist die nuance ontbreekt – listige demagoog!

“Het Voedingscentrum adviseert om geen alcohol te drinken. En als je het drinkt om maximaal één glas te nemen. Alcohol drinken verhoogt namelijk de kans op ziekten zoals kanker.” Let wel, ik ben voor het bestrijden van alcoholmisbruik. Maar het stelselmatig ontkennen van de positieve effecten van matig alcoholgebruik is overdreven. Alcohol verhoogt niet alleen maar de kans op ziekten.

“Als je minder alcohol wilt drinken, dan kunnen alcoholvrije varianten goede alternatieven zijn.” Herlees het eens. Natuurlijk is alcoholvrij bier of wijn een goed alternatief in geval je minder alcohol wilt drinken – hoezo “kunnen”?! Dat is toch net zo raar als zeggen: “Als je in leven wilt blijven, dan kan af en toe ademhalen een goed idee zijn.”

Naast dat er in deze dranken geen alcohol zit, bevatten ze ook een stuk minder calorieën (tot wel de helft). Maar er zit nog altijd suiker in. En suikerhoudende dranken drinken, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Hoeveel suiker erin zit, zie je op het etiket.” Hou nou op. In sinaasappelsap of melk zit meer suiker dan in alcoholvrij bier. Lees inderdaad vooral goed het etiket en laat je niet bang maken door dit gezwatel.

Het Voedingscentrum adviseert vooral water te drinken, of koffie en thee zonder suiker. Dat kan, en voor wie hier genoeg aan heeft: geweldig! Gezamenlijk streven Voedingscentrum, Jellinek en de drankenindustrie naar matig, weloverwogen en verantwoord gebruik van alcohol. Dit is overigens in Nederland al de norm én de realiteit – waarbij het iedereen vrij staat zich geheel van alcohol te onthouden. Verantwoord alcoholgebruik heet voor veel mensen ook wel: genieten. Dat zou ons niet afgepakt moeten worden, en zeker niet op de oneigenlijke gronden van het Voedingscentrum. Dus, lieve gezondheid demagogen en gezondheid mafiosi: ophouden met zeuren!

1 Comment
  • kees de vries
    mei 27, 2020

    Griezelig gezeur van ambtenaren, we hebben er de laatste maanden heel veel mee te maken. En het jammere van dit alles is dat heel veel mensen dit allemaal voor zoete koek slikken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *