Rick’s TS Wild Ales Blend – deel 1

Ja, ik heb geweldig werk – ik steek dat niet onder stoelen of banken. Het is een bijna vaste tekst in de filmpjes die ik voor mijn broodheer Bier&cO maak, samen met mijn fijne collega Michael Thuijs – wie een compilatie wil zien, klikt op deze link. Maar het ‘geweldige’ gaat  nog een heel stuk verder, en schuilt vooral in het constante besef dat werken in de bierwereld een onwaarschijnlijk mooi cadeau is. Ja, natuurlijk lopen er in Bierland ook onvoorstelbare eikels en tuthola’s rond, maar dat aantal valt in het niet als je het afzet tegen de hoeveelheid onwaarschijnlijk leuke, aardige, creatieve, lieve en warme mensen die Bierland bevolkt.

Proeven van TS Wild Ales, tussen de vaten. Dank voor de foto Ewald Arts!

Fucking briljant

Zaterdag 19 oktober 2019 heb ik weer eens aan den lijve ondervonden hoe ongelooflijk veel pret ik heb in Bierland, en hoe gelukkig ik ben met de mensen die ik via bier heb leren kennen. Die zaterdag reisde ik af naar Den Helder om het cadeau dat ik kreeg voor mijn vijftigste verjaardag van een eerste strik te ontdoen. Vrienden, familie en collega’s hebben mij gezamenlijk een droom van een cadeau gegeven waarover ik ongeveer een jaar mag doen om het geheel uit te pakken. Wat het is?
Samen met Tommie Sjef Koenen mocht ik gaan proeven van zijn vaten om uiteindelijk een eigen blend samen te stellen, die op fles af te vullen en tot wasdom te laten komen. 19 Oktober werd er geproefd, gemengd en gebotteld – ergens in maart 2020 begint ‘op dronk’ in zicht te komen, en waarschijnlijk pas in juni 2020 (als ik 51 word) zal de eerste ‘echte’ fles #RicksTSWildAlesBlend worden opengetrokken. Dan zullen er vijftig flessen ‘Abraham’ bier in mijn kelder liggen – hoe fucking briljant is dat!

Tommie Sjef Koenen haalt wat bier uit een vat om mee te mengen en, eventueel, te blenden.

Ik ben een groot fan van de bieren die Tommie Sjef Koenen onder de naam TS Wild Ales uitbrengt. Overigens ben ik ook een groot fan van Tom zelf – hij is, wat je noemt, een fijne gast. Op My Life With Beer bezong ik zijn lof al eens en noemde ik hem een genie – naarmate de tijd vordert raak ik daarvan alleen maar meer overtuigd. Nederland kent vele goede brouwers en mensen die deksels goed weten waar ze mee bezig zijn op biergebied, maar Tommie en zijn TS Wild Ales staat op eenzame hoogte. Ik durf nogmaals de stelling wel aan dat als God bestaat, Hij Zich meestentijds met TS Wild Ales bezighoudt – louter en alleen om Zijn schepping nóg mooier te maken. Tommie vindt dat goed en stoort zich niet aan Hem.

Je moet soms wat toeren uithalen om het mengvat bereikbaar te houden.

Mengen is een vak apart

Biervrienden Ewald Arts (inmiddels Bier&cO pensionado) en Simon Fokkema (uitbater van t #kluphuis) vergezelden mij naar Den Helder. Ook zij waren ontroerd door het onuitsprekelijk gave fenomeen dat Tommie Sjef heet en dat over vaten en foeders klautert, met een pipet in de ene en een maatbeker in de andere hand, samples van favoriete vaten verzamelend om mee te gaan mengen. Groot was de opwinding toen hij een stop van een vat trok, eraan snuffelde en ongeveer op en neer begon te springen. “Oef, dit vat is nog beter dan ik dacht! Dat wil ik zelf in een blend gebruiken!” Het lijkt mij dat dit kan – het zijn, per slot van rekening, zijn eigen vaten – maar goed.

Het Genie had er zelf gelukkig ook schik in!

Mengend, met een beetje meer van dit en een beetje van dat, zijn wij uiteindelijk op een blend uitgekomen. Het blijft bijkans gokken, want wat je van de vaten en het foeder proeft is koolzuurloos en strak – dus, hoe de verhouding zich ontwikkelen gaat en hoe het eindresultaat zal smaken als er straks wel koolzuurgas in zit, je moet het smaaktechnisch proberen te ‘visualiseren’ in je mond.
De blend is uiteindelijk 40% uit vat 43 en 20% elk uit de vaten 98 en 55, alsmede foeder 97, geworden. Wat daar precies in zat, dat zal ik vertellen als ik het eindresultaat heb geproefd. Het was overigens vat 55 waar Tom bijna hysterisch van werd – die vormt de smaakbasis van mijn blend. Alle ‘delen’ van de blend zijn vanuit de vaten rechtstreeks naar het mengvat geheveld via een slangetje.
Geniaal, die Moeder Natuur.

Vat 55, vat 43, foeder 97 en vat 98. Mengen en proeven!

Het feest werd compleet gemaakt doordat het mengvat via de pas geplaatste en zopas operationele afvulmachine op fles werd getrokken. Aan het mengsel werd nog een suikeroplossing toegevoegd, waarop de gist die in de blend zit lekker los mag gaan – het zal het bier in de fles carboniseren. Van de 60 liter die we mengden ging wat verloren, dat dan weer wel, maar het mag de pret niet drukken. Een fles heb ik alvast mee naar huis genomen, en die laat ik daar ontwikkelen. In de loop van 2020 gaan we dan echt proeven van wat ik nu al als het mooiste cadeau van mijn leven beschouw: Rick’s TS Wild Ales Blend!

De bottellijn – even simpel als afdoende.

Voor wie wil meegenieten: hieronder staat een ingesloten video van het complete afvullen. Niets geëdit (omdat ik niet weet hoe dat moet), dus puur natuur!

1 Comment
  • Gijs
    oktober 20, 2019

    Wat een GEWELDIG kado Rick!! Een mooiere blijk van waardering kun je toch niet krijgen, wat is geweldiger dan mensen te enthousiasmeren voor het prachtige produkt BIER. Het is je zeer gegunt! Zeer vriendelijke en hartelijke gelukwensen, Gijs Hartman Bierspecialist Sligro den Bosch

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *