Rieder Biermesse – en waarom klassiekers altijd blijven!

Eind oktober bruisde de Beurs van Berlage weer vanwege het Bokbierfestival – ik heb het voor eerst in mijn leven met bier gemist. Bewust, overigens, en met pijn in het hart – maar ik kreeg er iets onbetaalbaars voor terug. Samen met mijn zwager ging ik op bier bedevaart naar Ried im Innkreis, Oberösterreich.

karlIn Ried vind je een imposant bierinstituut in de persoon van Karl Zuser Jun, de trotse uitbater en gastheer van Gasthof Riedberg. Riedberg is een pension annex restaurant annex kroeg in de beste Oostenrijkse traditie waarvan de gastvrijheid, maar vooral de bierliefde, afdruipt. Het heeft een bierkelder met tussen de 350 en 500 verschilende bieren, vijf tappunten met onder andere een eigen bier dat bij de plaatselijke Rieder Braugalerie is gebrouwen en je kunt er allerlei bierige producten verkrijgen: bier azijn, bier chocolade, bier mosterd – ga zo maar door. Het restaurant heeft een speciaal biermenu, in zijn extreemste vorm zeven gangen groot, waarbij de Wirt treffend gekozen bieren aanbeveelt. (Mocht je nog trek hebben, dan knoopt Karl er zonder probleem nog een gangetje aan vast – vrees niet.)

downloadAlleen al hierom is Ried een bestemming om eens op je lijst te zetten: op weg naar vakantie een nachtje goed slapen en eten in een bierwalhalla met vervolgens een fenomenaal ontbijt om de nieuwe dag goed te beginnen, klinkt nog niet zo slecht, toch? Dat Karl ook de praktijkles ‘bier aan tafel’ geeft in het eindexamen Biersommelier van StiBON-Doemens mag als extra aanbeveling gelden deze bierheld eens te bezoeken.

En dan vond in Ried de tweede Biermesse plaats. Aan de rand van het beurscomplex is de Bauernmarkthalle, een fors uitgevallen Stube, en daar verzamelden zich twintig lokale brouwerijen met in totaal meer dan 200 bieren…De verwachting was dat we ons door tientallen Pilseners, Helles 2015-10-24 22.13.38Lagers en Märzens heen zouden moeten vechten – en we werden niet teleurgesteld. Zeker waren er enkele avontuurlijk gehopte bieren te verkrijgen, zoals een Citra Hefeweissbier en een heuse Engelse stijl India Pale Ale – men serveerde zelfs houtgelagerde porters en gerstewijn! Maar eerlijk gezegd kwam ik daar niet voor. De kans om rond de 15 verschillende Zwickl- en Kellerbieren te proeven, ofwel bieren die vrijwel direct vanuit de lagertank worden geserveerd en slechts enkele dagen goed blijven, die liet ik mij niet ontnemen.

En wat een feest is dat toch! Bier, vers gedronken, is echt God’s grootste kado aan de mensheid. Het enige extreme aan dit bier is de versheid – verder geen uitzinnige hopcomposities, geen in tijgerkwijl geweekte witte truffel als creatief ingrediënt – bier in al zijn eenvoud en smaakrijkdom. Dit zijn de klassiekers die nooit verdwijnen zullen, maar nog door velen moeten worden ontdekt – en gewaardeerd. Probeer het eens!

4 Comments
  • Alchemist
    oktober 30, 2015

    Leuk om te lezen dat de grootste voorvechter van nieuwe hippe bieren het ineens gaat opnemen voor de “ouderwetse” bieren die hij een jaar geleden nog verafschuwde. Maar goed, je moet iets als je met de orde van de dag meewaait en je markt langzaam instort toch? Lang leve het ouderwetse – oftewel gewoon lekkere- bier!

    • Rick Kempen
      oktober 30, 2015

      Beste Alchemist – Ik denk dat jij je vergist… Ik ben een groot voorvechter van alle bieren, met een sterke voorkeur voor gebalanceerde bieren. Ik heb al veel vaker mijn persoonlijke voorkeur voor klassieke pilseners en het soort bieren dat ik hier beschrijf duidelijk gemaakt – die heb ik nooit verafschuwd! Wat ik verafschuw zijn bieren die niet in balans zijn, en zelfs dan gaat ‘verafschuwen’ nogal ver… Hier bedoel ik meer dat niet noodzakelijk elke extreme toevoeging, elk exotisch ingrediënt, per definitie een fantastische toevoeging is.
      Verder begrijp ik je opmerking over ‘met de orde van de dag meewaaien en een markt die langzaam instort’ niet zo. De Heer zij geloofd en geprezen, want de markt voor gave, mooi gemaakte en gebalanceerde bieren groeit nog steeds, met de dag, en als kool. Kortom, mij hoor je niet klagen…proost!

  • Erik
    oktober 30, 2015

    Direct vanuit de lagertank is iets unieks. In Zuid Duitsland wordt dit getapt bij een hausbrauerei, als ik het goed heb mogen deze brouwerijen hun bier niet op fles buiten de brouwerij te koop aanbieden. Al het bier dat daar gebrouwen wordt moet van de Duitse douane in de brouwerij zelf getapt worden. De Growlers waar wij afgelopen jaar in Amsterdam bij Craft and Draft aan voorgesteld werden is daar nog steeds een eeuwenlange traditie. De 2 liter Henkelflasche (beugelfles) wordt, bijvoorbeeld bij de Feierling Hausbrauerei in Freiburg, ter plekke met louter water gespoeld en kan dan mee naar huis genomen worden. Maximale houdbaarheid van dit bier in de koelkast is dan maximaal 3 tot 4 dagen. Resultaat: heerlijk vers bier en een waar genot. Probleem is echter dat je zo moet blijven reizen van hausbrauerei naar hausbrauerei om alle bieren te kunnen proeven. Ik kan mij slechtere trips voorstellen. 😉
    http://i.ebayimg.com/00/s/MTI0OFg2OTE=/z/73QAAOSwstxU-zva/$_1.JPG

  • Marco
    oktober 30, 2015

    Zelf heb ik dit jaar het genoegen gehad om een 2 (of 2,5 liter) beugelfles Ayinger Jahrhundert-Bier te krijgen, ook slechts een aantal dagen houdbaar. Inderdaad, verser bier dan dat kun je je niet voorstellen. Heerlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *