Ruby Tuesday: De wereld wordt een mooiere plaats!

by 0 , , , Permalink 3

Okay, ik geef toe, ik ben niet heel principieel als het op geld verdienen aankomt. Ik vind dat elke ondernemer recht heeft op het proberen van wat zij of hij als een briljant ondernemersplan ziet. Ik vind het ook niet erg als een bierbrouwer, die twintig jaar geleden een paar melktanks en een vuilnisbak aan elkaar laste en daarmee zijn brouwerij begon, nu zijn onderneming voor een miljard dollar aan de sjeik van Oman verkoopt, of aan Carlos Brito (die ik wel eng vind) of aan wie dan ook. Maar hoeveel brouwerijen kan een mens aan? En hoeveel leveren toegevoegde waarde? Wel: er is hoop, meer dan dat, er is een initiatief dat van de (Nederlandse) bierwereld een mooiere plaats gaat maken. Echt. Geen geintje.

Volgens de laatste cijfers telt Nederland nu 478 brouwerijen: 66 meer dan een jaar geleden. Van deze bedrijven beschikt meer dan de helft over eigen hardware: ketels, brouwapparatuur en wat al niet. Er zijn 230 brouwerijhuurders (zoals Jopen bijvoorbeeld begon: elders capaciteit inhuren) en sommige brouwerijen zijn alleen gebouwd met het oogmerk derden te laten brouwen. Men heeft dus geen ‘eigen’ merken of productie, maar biedt puur de installatie aan wat desnoods wordt aangevuld met kennis en expertise. Bekende voorbeelden zijn De Loonbrouwerij in Cothen en De Bierbrouwerij in Breda. Bier brouwen is hot, en gezien de explosieve groei van het aantal Nederlandse brouwerijen zou je bijna gaan denken dat brouwen gemakkelijk is.

Wel: bier brouwen is heel niet moeilijk, het is te vergelijken met het op grote schaal zetten van thee. Goed, en consistent goed, bier maken is daarentegen heel niet gemakkelijk. Let op: ik heb hier niet over lekker of smakelijk, maar over ‘objectief’ goed bier. Bier zonder brouw- of andere productiefouten. Geen off-flavors, geen vermijdbare gushing, niet de aanvechting met de fles meteen naar de gootsteen te lopen. Wat betreft doet Nederland het niet slecht, maar niet iedere ‘nieuwe’ Nederlandse brouwer is even goed als de andere. Zoals een Rotterdams brouwmeester het eens treffend verwoorde: ‘We hebben veel biermakers. Dat kunnen prima brouwers worden.’

Zie hier het mooie initiatief: er komt eindelijk een opleiding tot brouwer in Nederland! Biergrootheden Fer Kok, brouwmeester bij Brouwerij De Prael en Peter Rouwen, brouwmeester bij Brouwerij Noordt, zijn de drijvende krachten achter het uiteindelijke geesteskind dat door StiBON en CRAFT zal worden aangeboden via onderwijsgroep Lentiz. De opleiding bierbrouwen is een MBO studie en is bedoeld voor bierbrouwers en hun medewerkers die het bierproces van grondstof tot eindproduct beter, en met kennis van zaken, willen leren beheersen.

Wie een sport wil beoefenen, moet de spelregels kennen en zich daar – idealiter – aan houden. Doe je dat niet, ,SDn dat staat iedereen vrij, dan vind je een ‘nieuwe’ sport uit. Dat kan ook spannend zijn. Maar, zo stel ik met die Rotterdamse biergrootheid vast: het is goed dat er nu een methode komt waardoor (getalenteerde) biermaker ook daadwerkelijk brouwers kunnen worden!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *