Afgelopen vrijdag besefte ik mij weet wat een mazzelpik ik ben, met een prachtbaan in ’s werelds mooiste industrie (de bierindustrie), een lekker gelezen blog over mijn favoriete onderwerp (bier) en zo nog een hele trits aan biergerelateerde activiteiten. ‘Ben je weer met je neus in het bier gevallen’, grapt mijn vader vaak als ik hem van mijn avonturen vertel. Ja – dat ben ik, en ik ben er dankbaar voor.
Zo had ik de mazzel getuige te zijn van de lancering van ‘Aan lager wal’, een collabieratie van Gulpener Brouwerij (De Vrije Brouwer) en De Prael (De Blije brouwer?). Het betreft een session lager van 3,5% alcohol, met een mooie amberkleur die eerder aan Vienna Lager doet denken. De neus geeft echter meteen aan dat we hier niet met een karamelmoutig bier van doen hebben: de hop stuift het glas uit. En die hop (men gebruikte Nieuw-Zeelandse hop, ook bij het drooghoppen) bepaalt de eerste dertig seconden de smaak – daarna zet een welkome en opvallend stevige moutsmaak in. Opvallend, want dat is met dit soort alcoholpercentages meestal alleen aan Engelse brouwsels gegeven om deze balans te treffen. Voor mij is Aan lager wal een van de betere bieren van dit jaar, en ik zie nu al uit naar de vierde en laatste collabieratie van Gulpener (De Texelse Bierbrouwerij). Het wordt lastig de eerdere samenbrouwsels te overtreffen – succes, Stefan!
Waar Gulpener is, daar duikt ook vaak André Köppen op. André is een monument in Bierland: legendarisch gastheer van het Gulpener Proeflokaal, biersommelier in hart en nieren en mede-bedenker van het beste bier proefglas tot nu toe: het AnDer 1.0, in samenwerking met Derek Walsh bedacht. Dit glas is ideaal voor het ontleden van aroma’s: de organoleptische eigenaardigheden van elk bier worden snel bloot gelegd. Ik vind het een heerlijk glas – maar ik kan er niet uit ‘drinken’. André vertelde echter dat binnenkort een grotere variant wordt gepresenteerd (typenummer is nog geheim) waarmee het TEKU-glas er dan echt een concurrent van formaat bijkrijgt. Als AnDer ‘2.0’ het drinkgemak van TEKU combineert met de proefgemakken van AnDer 1.0 dan wordt dat mijn favoriete bierglas. We wachten af!
Godzijdank valt er ook nog wat te mopperen. Nu eens niet over vrouwenbier, hoewel een stel mesjogge Tsjechen het toch weer eens lijken te proberen, maar over een schurende publicatie in De Volkskrant. Deze staat, integraal, onder deze blog afgebeeld – met dank aan De Volkskrant, dus. Terwijl zij nota bene Raymond van der Laan in de gelederen hebben om zinnige en steekhoudende dingen over bier te zeggen, laten zij Julien Althuisius losgaan op pilsener, onder de prikkelende kop ‘Wegtankbier’ – prikkelend als een kwallenbeet. Jammer: ‘Vandaag proeven we pils. Dus geen speciaalbier <…>.Gebrouwen door mannen die het niet per sé heel leuk vinden wat ze doen.’
Hallo, Julien Althuisius. Hallo! Als het niet zo riskant zou zijn om mij af te vragen onder welke steen jij de laatste tijd gezeten hebt, en waarom je daar niet onder bent blijven zitten, dan zou ik het doen. In de afdeling ‘we doen iets leuks met bier’ richten we ons op ‘pils dat je, wars van aandacht, in grote hoeveelheden kunt blijven doordrinken’. Het moest slechts aan drie kenmerken voldoen: goedkoop, van Nederlandse bodem, en niet van een grote brouwer zijn (maar Gulpener en Hertog Jan, onderdeel van AB InBev, ’s werelds grootste biermoloch, mochten wel meedoen). Alsof je breiwol laat testen dat gemaakt moet zijn van crêpepapier, goedkoop en geproduceerd door bedrijven die in naaigaren zijn gespecialiseerd. Die Julien Althuisius moet er echt zin in hebben gehad toen hij deze opdracht kreeg. Hij duikt er in als ware hij de sportjournalist die al menig Olympische Spelen heeft verslagen maar die nu de verzamelde ‘ Ter Land, ter Zee en in de Lucht’ afleveringen moet recenseren en becommentariëren. Deze boer had zoveel kiespijn dat hij niet eens meer lachte.
Ik ben benieuwd of Raymond van der Laan alweer is bijgekomen. Enfin. Lees Het Parool!
juli 25, 2017
Mooi stuk weer. Benieuwd naar Aan lager wal!
Het lijkt nu in de tekst net of Gulpener onderdeel is van AB InBev, maar dat is niet zo toch?
juli 25, 2017
En waar wordt dat brouwerspils eigenlijk gebrouwen, enig idee?
juli 25, 2017
Naar het schijnt wordt Brouwers gebrouwen door de grootste familiebrouwerij van Brabant.
juli 25, 2017
Dag Ilja – nee, Gulpener is zeker geen deel van AB InBev. Het lijkt maar zo…