Super Sunday – Burg Bieren Bierfeest

Ongelooflijk. In een woord is dat wel de alleszeggende samenvatting van dit Bierfeest dat afgelopen weekeinde de 23e editie beleefde. Louter Nederlands bier, van veel brouwerijen die je normaal nooit ziet. Over twee dagen verspreid bijna 5.000 bezoekers en geen een wanklank. Briljant detail: overal parasols zodat je van de zon geen last hebt. De halve Jordaan, in volle oorlogskleuren, deinend en dansend op een kluitje. Veel gave bieren en een aantal minder gave, maar goed. Ongelooflijk.

Een speciaal koffiezetapparaat dat koud filtert.

Meestal ben ik met vakantie als dit bierfeest plaatsheeft. Dit jaar niet, dus eindelijk het meesterwerk van Jan en Tineke van Wilgenburg meegepakt. Hulde! Prima organisatie, goede sfeer, een overwegend jeugdig publiek met een goede gendermix. Dat het weer meehielp is een bonus van jewelste, maar belangrijker is de ongedwongen en toch professionele sfeer. Hoogtepunt: de met ‘koud gezette koffie’ verrijkte All Black stout van Stanislaus Brewskovitch. Pretty awesome bier op zichzelf, maar met een puntje koffie een smaakbom van jewelste. Dat de Barry Weizen wat mij betreft meer een witbier Belgische stijl is, in plaats van een Duits Hefeweizen is hen dan vergeven. Ook gaaf om de behaalde medaille op de Dutch Beer Challenge zo duidelijk geafficheerd te zien!

Er waren een hoop herten.

Spannend en voor mij nog onbekend: Het Hert (Enschede Nijmegen), met Pampahert: boordevol smaakrijke Citra hop. Hert Bier (deze uit Putten) met Lang zal ze Leven was ook een aangename verrassing. En er was meer. Veel meer. Maar niet alles was even spannend. Grandioos is dat de burgemeester zich heeft ingespannen om de doorgaande, provinciale, weg af te laten sluiten zodat het festival groter dan ooit was. Dat zegt veel over de (lokale) relevantie van dit evenement!

Ooit begonnen met zes (6!) brouwerijen, staat Burg Bieren Bierfeest model voor de stormachtige ontwikkeling die Nederland Bierland heeft doorgemaakt in de laatste twee decennia. Er is veel meer, zowel aan brouwers als aan bieren. Over het algemeen is het niveau hoger dan destijds – maar op ons lauweren rusten kunnen we nog niet. De binnenkort startende brouwers opleiding komt geen jaar te vroeg, eerder te laat. Maar wat is Nederland nu een rijk Bierland. Dank, Jan en Tineke van Wilgenburg (en jullie tientallen vrijwilligers). Het was een mooi feest.

3 Comments
 • Piet Tuinema
  augustus 7, 2017

  Hoi Rick,
  Mooi samengevat het was voor mij ook de eerste keer dat ik als bezoeker aanwezig was en ook ik moet bekennen dat dit voor herhaling vatbaar is.
  Mooie bieren bekend en onbekend, leuke mensen.
  Alleen hoop ik dat de NS een beetje willen meewerken de volgende keer ik was pas rond half 9 op A`dam centraal,ik had toen echt geen zin meer om nog naar de Wildeman te gaan ben lekker naar huis gegaan en nog een IJsbok van de Gulpener genomen.(aan te bevelen)
  Groet Piet

 • Marleen
  augustus 10, 2017

  Ik ga er al jaren met veel plezier heen. Het Hert komt btw niet uit Enschede maar Nijmegen. Hun Pampahert was top

 • Rick Kempen
  augustus 11, 2017

  Dag Marleen – dank voor je aanvulling, ik heb het aangepast!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *