TGIF: Brouwerij Noordt is het Tweede Nederlandse Bier Practicum

Laat ik vooropstellen dat ik niet bezig ben mijn mening over die stad aan de Maas te herzien. Wel geef ik toe dat het opvallend is dat ik er dit jaar al vaker ben geweest dan in Helsinki – dat is de laatste jaren anders geweest. Er gebeurt op biergebied een hoop moois in de Maasstad en het is een redelijk gemakkelijk te bereiken ontmoetingsplek. Toch blijft het 010, al begin ik er een soort zwak voor te krijgen. Ik houd van die stad aan de Maas zoals een bejaarde van zijn looprek: je kunt niet zonder, maar wat zou je dat graag willen.

Genoeg gelachen over de Euromaststad, terug naar het Bier Practicum. Het onofficiële Eerste Nederlandse Bierpracticum staat natuurlijk, zoals u allen weet, in Den Helder alwaar Zijn Brouwende Plaatsvervanger op aarde, Tommie Sjef Koenen, Zijn Schepping nog eens dunnetjes aan het overdoen is, waarbij hij hier en daar een plooitje gladstrijkt en enkele omissies verhelpt. Tommie doet goed werk, en Hij ziet dat het goed is.

Dit is een neusaap.

In die stad aan de Maas is nu het onofficiële Tweede Nederlandse Bierpracticum gevestigd, en wel in een verscholen gebouw aan de Zaagmolenkade. Daar heeft een perfectionistisch aangelegde, voormalige gehaktballen tycoon een brouwerij ingericht waar gepionierd wordt zoals pionieren bedoeld is. Ik bedoel hiermee dat de man in kwestie niet probeert uit te vinden hoeveel sap uit de genitale klieren van een Neusaap nog te verdragen is in een Quadrupel Imperial Russian India Pale Stout, maar dat hij fundamenteel het brouwproces, en dan vooral de techniek daarachter, overdenkt en waar mogelijk met innovaties en verbeteringen komt.

Genieten tussen de ketels.

Als tussenstapje: alleen al Brouwerij Noordt is een reden om naar die stad aan de Maas te gaan, slechts vijf haltes met de tram vanaf het Centraal Station, en als je eenmaal binnen zit ruik je er niets meer van – alleen nog een gezonde, bierige lucht. Een dijk van een proeflokaal, omringd door gisting- en lagertanks, opgetrokken in trendy spaanplaat en met lekker lange hangtafels. Twintig taps, allen van de huisbrouwerij, geserveerd in deugdelijk maatjes en voor wie gek wilt doen kunt je d’r ook een plakkie worsjt of schaaltjie nootjies bij bestellen. Deze hartige begeleiders zijn natuurlijk door lokale ondernemers vervaardigd en geteeld, hoewel mij dat van die nootjes sterk lijkt, dus die zullen wel van de een of andere terminal geklauwd zijn.

Of dat er mooi uitziet!

Aanpalend is een winkel waar kakelvers flesbier wacht; het geheel is vijf dagen per week open (maandag en dinsdag rusten ze uit) waarbij ze niet-concurrerende openingstijden hanteren die aan het belachelijke grenzen: van drie tot zeven doordeweeks en van twee tot zes in het weekeinde. Van het werken zullen ze hier niet snel neervallen, ook al doen al die poeha-verhalen over de bewoners van die stad aan de Maas anders vermoeden. Geen opgestroopte mouw te zien, dat is wat ik wil zeggen.

De brouwinstallatie van Noordt

Terug naar de zeloot achter deze hele onderneming, de voormalig gehaktballen koning (en alleen al daarom houd ik van die man, als winnaar van de Ballen Bakken Contest) en in het algemeen Aardige Man, Peter Rouwen. Had hij zijn perfectionisme niet op de brouwerij botgevierd, dan was het nu een gevaarlijke gek geweest, maar half China is hem dankbaar omdat hij een confectie-brouwinstallatie die op internet werd aangeboden heeft veranderd in meer dan maatconfectie: de man brouwt met haute couture. Daar is heel wat denkwerk aan vooraf gegaan, en velen wezen gedurende dat proces naar zijn voorhoofd. Moet je net Peter Rouwen hebben: die wordt daar de pis niet lauw van. Zo heeft hij de sparger in zijn kookketel laten uitbouwen: alsof een Brabantse kampbewoner de loterij heeft  gewonnen en zijn Opel Mantra ultiem laat pimpen, zo pronkt er in zijn ketel een boiler met meer pijpen dan de hele Maasvlakte bij elkaar heeft. De reden: keihard koken drijft veel ongewenste smaakelementen en andere troep uit, zonder dat daarbij de meestal optredende brouwproblemen optreden die je bij hogere temperaturen krijgt. Het fijne is me ervan ontschoten (ik moet toch eens op talencursus) maar zelfs Derek Walsh bleek ervan onder de indruk, en hield het niet voor mogelijk.

Peter Rouwen en zijn zuurstof innovatie.

Een andere innovatie is de directe beluchting met pure zuurstof: als men vergisten gaat dient men de giststarter en het jongbier te ‘beluchten’ zodat de schimmels lekker aan het eten en vermenigvuldigen gaan. ‘Beluchten vond ik belachelijk – je staat dan vooral stikstof in de ketel te pompen, er zit maar 21% zuurstof in de lucht’ vertelde Peter (geloof ik, ik moet toch eens op talencursus). Hij rukte dus verzegelde drukcylinders met pure zuurstof aan, liet die Chinesen een titanium-stenen dinges maken en daarmee wordt nu, zodra de gisttank begint vol te lopen, de giststarter strak onder de zuurstof gezet. Het gevolg is dat de gist gierend gek wordt en binnen enkele uren als een razende tekeer gaat, niet onvergelijkbaar met een horde Feyenoordsupporters als ze wat te vieren hebben, waarvoor u dan wel weer ver in de tijd terug moet om dat beeld erbij te krijgen.

De frietzak

Andere eigenaardigheden zijn de ‘frietzak’: het moutreservoir boven de maïschkuip dient om de – natuurlijk fijner dan bij anderen geschrote – mout optimaal te doseren bij het inmaïschen. De kookketels draaien op een gargantueske stoomgenerator die zowel de wanden als alleen de vloer kan aansturen – je zal maar wat meer karamelisatie willen hebben in je bier. En dan heeft meneer zich nog verwend met een ‘pilot brouwerijtje’, een miniatuur-replica van zijn grote speelgoed die op dezelfde stoomketel is aangesloten als de grote broer. Hiermee kan hij batches van 150 liter maken.

De pilot brouwerij. Bent u er nog?

Alle gekheid op een stokje: gaat alstublieft heel gauw eens kijken, daar in die stad aan de Maas: trams 7 en 8 vertrekken, links van de stationsuitgang, met een zekere regelmaat naar halte Zaagmolenbrug en die moet u even over, dan links tot het uithangbord van Brouwerij Noordt zich aandient. U vermaakt zich er gegarandeerd en u reist via dezelfde route (maar dan omgekeerd) binnen een half uur weer naar aangenamere oorden.

2 Comments
 • Sander
  januari 28, 2017

  De bierrevolutie is vol aan in Nederland. Inmiddels wordt wort belucht met zuurstof en denken brouwers zelfs na over hoe ze nou moeten inmaischen. Nu wachten tot Jezus zich ermee gaat bemoeien. Of doet hij dat al?

  • Rick Kempen
   januari 30, 2017

   Waarde Sander –

   Ik geloof niet dat Jezus zelf, Zijn Zoon dus, zich op enigerlei wijze met de bierrevolutie, of het brouwen, bemoeit. Daarentegen doet Zijn Plaatsvervanger op aarde, Tommie Sjef Koenen, niet anders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *