Vrijdagen zijn ook niet meer wat ze waren. Op het eerste gezicht leek het grappig: een gewone Untappd gebruiker checkte een biertje van Evil Twin in waarbij hij meende diacetyl te bespeuren. Die check-in was een teken des tijds: geschreven als door een dyslectische blinde vleermuis lapte Chris B. (de Untappd gebruiker in kwestie) alle regels van de spelling en grammatica dapper aan zijn laars, net als in de meeste WhatsApps en SMS-berichten die ik ontvang van iedereen die onder de veertig is het geval is. Zo spelde hij diacetyl als diacytle. Een en ander kreeg echter een onsmakelijke draai toen Jeppe Jarnit-Bjergsø, eigenaar van Evil Twin, het bericht opving.
Jeppe Jarnit-Bjergsø, de tweelingbroer van Mikkel Borg-Bjergsø (de Deense naamgevingswetten zijn van een zeer psychedelische aard) nam de check-in niet licht op en ging all-out op zijn Facebook-pagina. Zijn discipelen, de slippendragers van de kwade tweeling, tuimelden al gauw over elkaar heen met memes waarin ze gehakt maakten van Chris B. Andere slippendragers schreven items op internet met intrigerende titels als “Evil Twin Brewmaster is Brutally Taunting a Know -It-All Online Reviewer “en”CRAFT BEER NERD GETS OWNED BY LEGENDARY BREWER, ENTIRE INTERNET“, waarin zij de kant van Jeppe kozen.
Maar welke kant kozen ze eigenlijk? De kant van arrogantie! Het gehaktmaken ging namelijk over de verkeerde spelling van het woord ‘diacetyl’ en Jeppe werd geciteerd als “het was prettig om aandacht te vragen voor de dwaasheid van de beoordelingen in het algemeen, maar vooral wanneer mensen proberen om rare woorden te gebruiken in reviews om gewichtig te klinken.” Dat is, in alle eerlijkheid, het soort arrogantie dat je niet zou verwachten afkomstig te zijn van een craft brouwer (slippendragers zijn slippendragers en ze dragen iemand anders’ slippen als dat ze beter uitkomt).
Of de spelling slecht was of niet, het begon met een consument die geloofde dat hij diacetyl proefde in een bier – dat daar niet hoorde te zijn. En of Chris B. wel of niet gelijk had bij het proeven, in wezen diende hij een kwaliteitsklacht in en iedere brouwer bij zijn volle verstand zou daarop willen reageren, zich verontschuldigen en misschien een vervanger aanbieden. Brouwfouten kunnen worden vermeden, maar nooit volledig – bier is een levend product. En een brouwer die eigenaar is van zijn eigen ketels zal voor de verantwoordelijkheid nooit weglopen. Maar hier is waar de jongens en de mannen van het brouwen worden gescheiden: Evil Twin is een eenvoudig marketing concept, het huurt ruimte in de ketels van 10 van de beste brouwerijen ter wereld (vergeet niet om onze persmap te downloaden) en eerlijk gezegd, niet veel meer.
Heeft Jeppe dan geen hart voor bier? Ik zou niet zo ver durven gaan om dat te zeggen, maar zijn reactie op een andere Untappd gebruiker (Kjell H.) is veelzeggend. Ik geloof echter dat zeggen dat er dwaasheid in een beoordeling zit als gevolg van typefouten het moedwillig ontkennen van het onderliggende probleem is. Ik snap prima waarom Jeppe het plezierig vindt dat te doen: hij is er wederom in geslaagd een slimme manier van marketing voor een van zijn bieren (niet één van zijn brouwsels) en vinden en hij krijgt een berg aandacht voor andermans werk. Terwijl hij dat alles verzilvert en de paladijnen en slippendragers genietend wandelen in de stralen van Jeppe’s zon, vraagt ergens een jongen genaamd Chris B. zich af wat er zou zijn gebeurd als hij geen spelfouten gemaakt had. Ik vraag me dat met hem af en hoop dat de volgende keer dat een brouwer een diacetyl klacht krijgt over een van haar of zijn bieren het eerste antwoord niet zal zijn om de spelling te controleren, maar om zich de vraag te stellen hoe die brouwfout in de eerste plaats in dat bier kwam.
Leave a Reply