TGIF – ‘Crafty’ ontmaskert zichzelf en slaat de plank volledig mis

In een jubelend persbericht kondigde AB InBev aan dat twee van haar merken binnenkort een eerste ‘collaboration brew’ presenteren. Leuk, denk je dan, een samenbrouwsel is vaak een interessant, soms vernieuwend, bier. Maar bij nader inzien verging mij de dorst. Een collaboration beoogt vaak de creativiteit en passie van twee verschillende brouwerijen bijeen te brengen om gezamenlijk werkelijk iets te creëren. Hier is gewoon sprake van ordinaire marketing, een regelrechte poging het creatieve en passievolle aspect te ondermijnen en de kluit te belazeren.

“Goose Island Beer Co. en de Münchener Spaten Brauerei kondigen de presentatie aan van hun eerste collabieratie, een klassiek Duits lager, ofwel ‘Keller Märzen.’ Ik houd van die stijl en was dus in eerste instantie tamelijk opgewonden. Maar wat blijkt: het is ‘gewoon’ een in München gebrouwen Kellerbier, waaraan de brouwerij “Innovatie Manager” van Goose Island, Mike Siegel, niet veel meer heeft bijgedragen dan erbij aanwezig zijn. Geen aparte ingrediënten, geen Amerikaanse hop, geen vreemde lichaamssappen van een dier – gewoon, rechttoe-rechtaan een Keller Märzen.
Gebrouwen in München.
n de Spaten brouwerij.
En Mike Siegel was erbij.
Broeva, Haro!

Het bier is alleen verkrijgbaar tijdens een Goose Island Event in Londen, op 23 september. Festivalgangers wordt het volgende in het vooruitzicht gesteld: zij kunnen het ‘fantastisch smakelijke nieuwe lager proeven terwijl zij een American Hotdog genieten: the perfect food pairing!

Als het niet zo treurig was, dan zou ik er misschien om moeten lachen. Maar dit is werkelijk een wat goedkope marketingtruc. Dit heeft evenveel met een echte ‘collaboration brew’ te maken als bijvoorbeeld een nieuwe hardloopschoen, “gezamenlijk ontwikkeld door Nike en Adidas – en Nike maakte een nieuwe Nike hardloopschoen. De innovatie manager van Adidas was erbij!”

Crafty bier, en crafte brouwerijen, bestaan dus echt. Op zo’n doorzichtige manier proberen aan te haken bij wat echte creatieve brouwmeesters doet samenwerken – het is betreurenswaardig.
Het bier zal best lekker zijn, daar maak ik mij geen zorgen over. Maar over de arglistige pogingen om met dit soort slechte imitaties het concept ‘samen brouwen’ te corrumperen gaat mij te ver. Schande over Spaten, en schande over Goose Island.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *