TGIF: De ‘Crowler’!

Een ongewone stilte heerste de afgelopen weken op My Life With Beer – een enkeling speculeerde reeds omtrent mijn vroegtijdig verscheiden – en daaraan komt nu weer een einde. De stilte, veroorzaakt door een studiereis in de Verenigde Staten van Amerika, heeft zelfs meer dan voldoende stof opgeleverd om het met jullie over te hebben. De belangrijkste ‘take away’ van deze reis? Service, maar daarover later mee. Eerst presenteer ik jullie graag de Crowler, en believe me, this is the future of beer as we know it!

De basis-machine om een Crowler te 'sluiten'

De basis-machine om een Crowler te ‘sluiten’

De Crowler is een samentrekking van ‘can’ en ‘growler’. De eerste, het bierblik, mag in Europa nog op er erg veel hoon en wantrouwen rekenen – onterecht, zoals ik al meermaals betoogde. De Growler – een grootverpakking om tapbier mee vanuit het café mee te nemen voor consumptie elders – wint daarentegen aan terrein, ook in Nederland. In Amsterdam introduceerde De Beer Tree het enkele jaren terug; Peter van der Arend viert binnenkort de eerste verjaardag van Craft&Draft, zijn café annex winkel met keuze uit maar liefst veertig ‘growler’s. Enkele weken terug opende Van Bieren haar deuren met permanent vier bieren op tap die u mee naar huis kunt nemen. Allen gebruiken zij echter flessen, van glas of plastic. En laat blik nou, kwalitatief gezien, nét een betere verpakking voor bier zijn….

Stone Crowler naast een halve-liter blik.

Stone Crowler naast een halve-liter blik.

In de Tasting Room van Stone Brewing Company in Escondido zag ik een machine staan met lege blikken van 32 fluid ounce , bijna een liter (95 cl) er naast. Tot mijn stomme verbazing kon je er elk van de vijfenveertig bieren bestellen om mee te nemen: het blik werd eerst met koolzuur gevuld, waarna het werd vol getapt. Een deksel werd op het blik geplaatst en via een soort van pottenbakker-draaischijf werd het blik in beweging gebracht waarbij het deksel op het blik werd gemonteerd. Het proces nam nog geen minuut in beslag en dan heb je een licht- en luchtdicht verpakt, relatief lichtgewichten breukvrije  verpakking kostelijk en kakelvers bier in handen dat in de koelkast ook nog eens razendsnel koelt – vele malen vlugger dan een glasverpakking.

Om u een idee te geven

Om u een idee te geven

Bekijk de video (gemaakt bij Oscar Blues). Verbaas jezelf. Dit is de toekomst van bier, en ik ben benieuwd welke Nederlandse brouwerij deze machine als eerste laat plaatsen: ik zwaai ze nu reeds alle lof toe!

1 Comment
  • Piet Tuinema
    februari 5, 2016

    Shit,heb ik net een lading flessen gekocht om af te vullen.nou je volgende keer beter.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *