TGIF – De Week van het Nederlandse Bier brengt bier roddels!

Het Nederlandse Bier vloeit rijkelijk, in binnen- en buitenland, en we ‘vieren’ het gedurende een typisch 10-daagse Week. Tal van activiteiten worden georganiseerd, de Open Brouwerij Dagen staan voor de deur en het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag was een groot succes. Het gaat Nederland op biergebied voor de wind, en dat geeft goede verhalen en lekkere roddels!

Dit kunststukje hoeft van mij geen Limited Edition te blijven!

Dit kunststukje hoeft van mij geen Limited Edition te blijven!

Een goed verhaal kreeg ik bijvoorbeeld aangereikt door Gerard Arts, Meesterbrouwer bij de Budelse Brouwerij.  Zelden zag ik hem zo enthousiast als in de Haagse Grote Kerk, waar hij trots stond te glimmen terwijl uit de kraan Budels Goudblond – Limited Edition Sorachi Ace stroomde. De klassieke smaak van Goudblond werd wonderschoon verrijkt door het drooghoppen met de expressieve Japanse hopsoort – en terwijl Gerard honderduit vertelde over zijn brouwplezier moest ik toch wel een beetje grinniken. Drooghoppen in Budel: als je dat tien jaar geleden had voorspeld was je verzekerd van levenslang  volpension in Paviljoen Negen. Maar: Nederland is een prachtbier rijker!

Ray Cokes en Jean Blaute

Ray Cokes en Jean Blaute

Een vette roddel moet wel zijn dat er een Nederlandse versie van de Belgische successerie ‘Tournée Générale’ in de maak is. Verschillende brouwers meldden terloops bezoek van cameraploeg en een wonderlijk duo: de oorspronkelijke versie kende Jean Blaute en Ray Cokes als somtijds hilarisch koppel, die gezamenlijk de Belgische bierrijkdom verkenden.

Tournée Générale bij St. Bernardus

Tournée Générale bij St. Bernardus

Cokes (de eerste MTV vee-jee) viel van de ene in de andere Belgische bierverbazing en becommentarieerde dit met treffend Brits understatement. Jean, de vleesgeworden Bourgondische Allesweter, stuurde het duo in een Volkswagen busje rond. De smakelijkste aflevering voor mij is die waarin St. Bernardus wordt gezocht en ik twijfel welke Nederlandse brouwer het spetterend enthousiasme van Marco Passarella kan evenaren: hoe hij de heren ontving, kijk het nog eens terug, was legendarisch!

Dat wordt vast een dolle boel

Dat wordt vast een dolle boel

Naar verluidt wordt de Nederlandse versie, eind dit jaar bij AVRO-TROS te zien, gepresenteerd door Kasper van Kooten en Patrick Stoof. De eerste kent u als Zoon Van en uit All Stars; de tweede is vooral gekend als gevallen miljonair van Telfort. Het zal mij benieuwen: ik bereid me voor op elke aflevering iets als ‘Wie had dat gedacht – van mijn eigen druiven op het land naar een pilsje in de hand’.

De smakelijkste roddel moet echter wel zijn dat ook binnen het Braziliaanse AB-Inbev bier-creatieve kruisbestuiving plaatsvindt.

Gerard van den Broek in zijn kroondomein

Gerard van den Broek in zijn kroondomein

Zo is Meesterbrouwer Gerard van den Broek op bezoek geweest bij het Amerikaanse Goose Island. Hij brouwde er zijn Grand Prestige en legde die te rijpen op verscheidene houten vaten: Kentucky Bourbon, Whiskey en Chardonnay zouden enkele van de mogelijke ‘smaken’ zijn die we over een tijdje verwachten kunnen. Goose Island, beroemd vanwege de Bourbon County Stout, overtuigde Gerard tevens van het idee dat ‘volmout’ brouwen toch wel te verkiezen is boven ‘special effects’. En zo wil de roddel dat Grand Prestige vanaf dit jaar niet meer met caramel wordt ‘bijgekleurd’ maar haar diepdonkere body louter nog van speciale mouten zal verkrijgen. Het zal de smaak zeker nog verder verbeteren – ik kan niet wachten!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *