TGIF – De Week van het Nederlandse Bier staat voor de deur

Laten we even eerlijk zijn: hoewel ik mede-initiatiefnemer ben van De Week van het Nederlandse Bier is dit geen reclameboodschap. Maar ik moet het gewoon even kwijt, ik heb er ontzettend zin in! Een typisch Nederlandse week, die tien dagen telt en om bier draait – soms is geluk heel simpel.

Alleen al het Openingsfestival, met meer dan veertig Nederlandse brouwers, in de Haagse Grote Kerk, maakt mij blij. Ik vind het zo goed dat klein en groot gebroederlijk naast elkaar staan en dat de bezoekers zelf kunnen proeven en ontdekken. Precies wat we ooit voor ogen hadden!
Workshops, proeverijen, bier en food pairings – het houdt niet op. Zit het weer mee is het helemaal bal: buiten, in het rookfoodcourt, is het dan dubbel genieten.

Veel festivals hebben hun planning op die van De Week afgestemd – top, zoals het Bier Oost Festival in Amsterdam, op 13 mei, of het Briels Bierfestival, een week later.  Andere gave dingen: The Official Kompaan Hangpout #002 and Afterparty, tijdens het Openingsfestival. Een bier en kaas proeverij in De Beiaard in Enschede. 12 provincies, 13 Nederlandse Speciaalbieren in De Markies, te Leeuwarden.  Een mooie Nederlandse bierproeverij in Bierboetiek De Zythotheek, in Valkenburg.  Zomaar wat van de extra activiteiten die er worden georganiseerd. En dan komen de Open Brouwerijdagen nog: van 19 tot en met 21 mei doen er tientallen mee. Meer informatie vind je op de betreffende site.

Nederlands bier bloeit als nooit te voren. Het begint bijna een heuse industrie te worden, en daarbij horen verantwoordelijkheden. Maar daarover een andere keer meer: nu eerst maar eens een weekje genieten!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *