TGIF – Hopfenspiel is gearriveerd!

Ik maak er geen gewoonte van om mijn blog als communicatiemiddel voor mijn baas in te zetten, maar Bier&cO heeft nu een kunstje geflikt – dat moeten jullie allemaal weten! Iedere StiBON Biersommelier, zeker zij van de tweede lichting, zullen even een lichte tinteling door hun lijf voelen gaan als ik zeg dat sinds deze Trumer Hopfenspiel in Nederland verkrijgbaar is. Echt! Ook bij jou in de buurt!

De open gisttanks van Trumer

Voor wie het niet kent: Trumer is een familiebrouwerij uit het Oostenrijkse Obertrum, onder de rook van Salzburg. Het dorp Obertrum is een bier-bedevaartsoord, want naast deze toch wel legendarische brouwerij is het de thuisbasis van het Bier Kulturhaus, een museum annex proeflokaal annex trainingscentrum voor alles dat met bier te maken heeft, en het eindexamen Biersommelier (StiBON niveau 3) wordt hier afgenomen. In de zomer kun je meemaken dat de brouwerij, die het dorp domineert, een speciale leiding opent en de ‘bierfontein’ in werking zet: op het dorpsplein is het dan een dolle boel.

Josef ‘Seppi’ Sigl

Op dit  moment zwaait 8e generatie er de scepter in de persoon van Josef ‘Seppi’ Sigl, een vrolijke dertiger die het brouwen zo serieus neemt dat hij een unieke gistingsketel bedacht en liet bouwen. Zoals veel brouwers gebruikt hij cylindroconische gist- en lagertanks, maar wat hem niet beviel aan het resultaat was dat de ‘harde hopoliën’, die als een soort plak komen bovendrijven tijdens de vergisting, slecht verwijderbaar waren, zelfs als je een open gisttank gebruikt. Je kunt dan wel met een soort schuimspaan de plakken verwijderen maar je stoot ze toch vaak stuk en dan vallen ze in het gistende bier, een te

Aankomend Biersommelier Rolf van der Sluis bewondert

harde hopsmaak tot gevolg.(De oude Christoffel brouwerij deed dit ook: in een open gistkuip, maar dan een platte, en de hopharsen eraf scheppen tijdens de vergisting). En dus heeft Seppi open cylindroconische gisttanks-met-ingebouwd-stofzuigersysteem: opeen buizenstelsel dat aan de tank zit sluit je een stofzuigerslang aan en je verwijdert de hopplakken zonder probleem. Daarbij zit er een volautomatisch sproei-reiniging systeem in de tanks gebouwd zodat deze, na elke vergisting, op en top gereinigd worden. Het systeem is zo perfect dat andere brouwers het patent hebben gekocht en het nu zelf ook gebruiken, zoals de Chicago brouwerij van Sierra Nevada.

Terug naar Hopfenspiel. Het is een session-pils, van slechts 2,9% alc./vol., met een volle, frisse en groene hopsmaak: het proeft als een fresh-hop bier, zo fris en knisperig is de smaak. En het is dat hop geen fruit is, maar wat mij betreft zou je Hopfenspiel niet alleen als ‘session pils’, maar zeker ook als ‘Hop-Radler’ kunnen benoemen. Eindelijk een Radler die je met goed bierfatsoen drinken kunt!

De biersommeliers in wording die in september 2014 hun examen gingen doen voelden zich wat ongemakkelijk in een dorp met twee cafés en eigenlijk geen bier dat geen pils was. Toegegeven, de reguliere Trumer pils is van een onvoorstelbare schoonheid, maar ja, het blijft een pils. Ik weet niet wie de eerste was die het aandurfde om de Hopfenspiel te proberen maar al gauw zat de hele groep aan dit bier, onder de indruk van de rijke smaak bij zo weinig alcohol. Het dronk als limonade, hoplimonade weliswaar (dus hop-Radler moet maar een categorie worden) en binnen een uur was er in Obertrum geen Hopfenspiel meer te krijgen: schoon opgedronken door twintig StiBON’ers, die er nog vaak over napraatten en liefdevol terugdachten aan die avond in Obertrum, en dat heerlijk Hopfenspiel…

Hopfenspiel op schap: scherper dan gearomatiseerd Amerikaans water

Wel, we hebben het naar Nederland gehaald, en sinds een week kun je in honderden Albert Heijn supermarkten, in het ‘Internationale pils schap’, flesjes Trumer Hopfenspiel vinden voor € 1,49 per stuk. Ik kan jullie alleen maar aanraden als een dolle naar de winkel te rennen en het te proberen: Hop-Radler met een verantwoord alcoholgehalte en een partij smaak om u tegen te zeggen. Ik ben in elk geval een gelukkig man!

2 Comments
 • Gert-Jan
  september 7, 2018

  Ondertussen is het niet meer te krijgen, helaas het is een uitzonderlijk lekkere pils

 • Rick Kempen
  september 8, 2018

  Dag Gert-Jan –

  Inderdaad, helaas is Hopfenspiel niet meer leverbaar in Nederland. Qua smaakopmerking ben ik het hartgrondig met je eens!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *