TGIF – Mijn voorspellingen voor 2016, een evaluatie

Zoals alles dat wie dan ook in het openbaar doet een vorm van zelfbevlekking (of zelfverheerlijking) is, zo is het doen van voorspellingen ongeveer de laatste trede op die trap voordat het gevaarlijk begint te worden. Tijd dus om te zien hoe ver ik er naast – of bovenop – zat met mijn blogje BIERTRENDS 2016: WAT WORDT HOT EN WAAR HOOP IK OP – MIJN VIJF VOORSPELLINGEN van 14 december 2015.

week-nederlands-bierKort gezegd kwam het er op neer dat ik vijf voorspellingen deed: pils wordt weer ‘hot’ als bierstijl; meer winkels gaan bier gekoeld aanbieden; de brewpub breekt door in Nederland; minimaal vijf Nederlandse ambachtelijke brouwerijen introduceren hun bier in blik en laag-alcoholische bieren worden populair. Op het eerste oog is het resultaat bedroevend: misschien met uitzondering van de laatste voorspelling is er weinig veranderd of gebeurd.

Misschien is dat zelfs wel de samenvatting van het jaar: op de keper beschouwd is het eigenlijk best een rustig jaar geweest, in Nederland Bierland. In een zoals vaak uitmuntend Blog (op het oudste Nederlandse bierblog!) vat Henri Reuchlin het jaar ook samen in drie alinea’s en 554 woorden, waarbij mij opvalt dat het spannendste dat er in 2016 gebeurde toch het wereldwijde overnamenieuws was. Natuurlijk, er zijn brouwers – en zelfs heuse brouwerijen! – bijgekomen in Nederland, en er zijn winkels en zelfs supermarkten die een extra koeling hebben geplaatst om kwetsbare bieren te bewaren. Maar eerlijk gezegd lijkt 2016 mij eerder het jaar van pas-op-de-plaats en consolidatie dan van verdere vooruitgang en ontwikkeling.

knipselGek is dat eigenlijk niet als je in ogenschouw neemt dat het in januari 2017 pas tien jaar geleden is dat een speciale biergroothandel alles op alles zette om op de Horecava van dat jaar de eerste Amerikaanse India Pale Ale (nu ook bekend als Iepaa) commercieel te presenteren en introduceren, hetgeen hen vooral op samengetrokken smoeltjes en ‘die zijn gek gewordens’ kwam te staan. Er waren in 2007 net 100 Nederlandse brouwerijen: nu zijn het er meer dan 450, maar in 2016 openden er minder hun deuren dan in het voorgaande jaar. Kortom, waar Amerika bijna twee decennia over heeft gedaan, dat hebben wij in minder dan zes jaar gepropt: de Nederlandse biergolf is pas in 2011 echt vorm gaan krijgen. Dan is het geen wonder dat we even een jaartje nodig hadden om op adem te komen. En dat in datzelfde jaar enkele grotere brouwerijen de gelegenheid te baat namen kleinere maar getalenteerde collega’s over te nemen is daar eveneens een teken van.
Ik schuif mijn voorspellingen voor 2016 dus gewoon een jaartje door. 2017 Wordt het jaar van ‘bier in blik’, de brewpub zal in Nederland definitief doorbreken, net zoals het koelschap voor kwetsbare bieren. Pils wordt herontdekt en geherwaardeerd, door consument en producent. Een voorspelling voeg ik daar aan toe: in september 2017 zal een heel mooi Nederlandstalig bierboek verschijnen. Tsja – ook in 2017 terugkijkend wil ik er op z’n minst een goed hebben!

2 Comments
 • Toon vd reek
  december 30, 2016

  Prima verhaal Rick. Ik zit alleen te wachten op de lijst van echte proffesionele brouwerijen en niet die elders hun bier laten brouwen, bijv. In België

  • Rick
   december 31, 2016

   Beste Toon – die lijst heb ik niet, maar ik meen dat je op Cambrinus.nl een heel eind komt met het antwoord op deze vraag…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *