TGIF – Ook de jongens van BrewDog kijken naar een beursgang

Ergens is het hilarisch: op meerdere momenten kondigde een schuimbekkende James Watt, mede-oprichter van BrewDog, aan bieren van bepaalde brouwerijen vanaf nu te weren uit zijn ‘BrewDog cafés’ omdat de eigenaren hun aandelen hadden verkocht. Lagunitas, Birra del Borgo, Camden Town, Ballast Point – enkele voorbeelden van wat Watt omschreef als ‘sell outs’ en die, vanwege hun uitlevering aan het grootkapitaal, op zijn zwarte lijst kwamen te staan.

Rijk of arm proosten: proost is proost!

De oprichter van de ‘punk’ brouwerij laat zich nu van zijn meest principiële kant zien door toe te geven dat hij op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van 29 maart (waar duizenden privé personen die aandeeltjes in BrewDog hebben aanwezig zijn om vooral toeterlam te worden) toestemming gaat vragen om een eerste IPO (Initial Public Offering, ofwel een beursgang) te doen. Maximaal 30% van het totale BrewDog aandelenkapitaal mag ooit in handen komen van nieuwe aandeelhouders, zo luidt het voorstel – waarmee listig de deur wordt opengehouden om het kunstje nog een paar keer te herhalen. 30% van x wordt misschien daarna 30% van (x+30%) enzovoorts…

Tsja. Wat moeten we hiervan vinden? Is het een teken aan de wand dat zelfs James Watt en Martin Dickie van BrewDog, toch met Greg Koch van Stone Brewing de meest fanatieke tegenstanders van ‘uitverkopen aan het grootkapitaal’, nu zich toch tot dat verfoeide grootkapitaal moeten wenden? Is de snelle groei toch onbeheersbaar gebleken? Is het een eerste teken dat beide oprichters tot ‘inkeer’ zijn gekomen en eigenlijk stiekem best graag heel volle zakken willen hebben? Is het iets anders: valt de groei juist tegen?

De tattoos worden uiteindelijk duur betaald.

Eerlijk gezegd zit ik nog te schudden in mijn tuig van de mededeling. Het voelt tocht een beetje alsof Fer Kok van Brouwerij De Prael verklaart te overwegen om 49% van de aandelen De Prael aan Carlos Brito te verkopen, of Rick Nelson van Oedipus Brewing die zonder blosjes verklaart zijn deel Oedipus aan Nick & Simon te hebben verkocht.

Een ding staat voor mij als een paal boven water: ik zal er geen druppel BrewDog minder om drinken, en die bieren zullen (mij) prima blijven smaken. Toch dreigt een lichte, nare bijsmaak te ontstaan, terugdenkend aan de hondsdolle reacties van James op vergelijkbare mededelingen van andere brouwers. Time will tell!

2 Comments
 • Friendly Rob
  maart 18, 2017

  Een kleine correctie hier Rick. De aandeelhoudersvergadering van 29 maart is de echte aandeelhoudersvergadering. Hier worden geen particulieren verwacht. Het is slechts een formaliteit. James en Dickie hebben de meerderheid van de aandelen in handen, dus zelfs zonder de Punks kunnen ze beslissen wat ze willen. Echter, formeel moeten ze het voorstel voorleggen aan alle aandeelhouders. Het grote drinkfestijn onder de noemer AGM is pas op 8 april. De heren zullen ongetwijfeld hun plannen toelichten, maar een stemming is dan al niet meer nodig.

  • Rick
   maart 18, 2017

   Dank voor de toelichting – hoewel er vast veel particuliere aandeelhouders op 29 maart zullen aanschuiven!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *