TGIF – Oostenrijk, en vooral Wenen, neemt de craft beer leiding

Slechts vier jaar geleden was al het bier dat je in Oostenrijk kon krijgen strikt beperkt tot lokaal geproduceerde Helles, Keller of Märzen, met af en toe een Duitse Weizen of een Bockbier voor de lol. Oh, en er waren Pilseners natuurlijk. Je moest lang zoeken voor een Engels Ale, een Belgisch Abdijbier of een Amerikaanse IPA. In grote lijnen dronk het Oostenrijkse volk wat hun voorouders hadden gedronken en zag geen enkele reden om iets te veranderen. Vandaag de dag is dat bier landschap dramatisch en voorgoed veranderd.

vienna-beer-weekDe week van 11-20 november zag de tweede editie van ‘Vienna Craft Beer Week’, een typisch 10-daags bier extravaganza dat de positie die Wenen eens had als toonaangevende bierstad wil vieren (bedank dat Anton Dreher hier het Vienna Lager brouwde, de directe voorloper van pils). Het streven is om die status te herwinnen. Ze zijn goed op weg.

cheesewarEen reeks van proeverijen, presentaties, tap takeovers, Muziek Evenementen en bier wedstrijden zorgde ervoor dat Wenen letterlijk doordrenkt was van bier. Ik had het genoegen een Cheese War met mijn vriend Markus Betz van Beerlovers te hosten in de onlangs geopende Weense Bistro Schwemme. Deze Cheese War was een primeur voor Oostenrijk: vijf kazen werden gekoppeld aan vijf wijnen en vijf bieren; de gasten proefden alle combinaties en kozen hun ronde winnaars. Bier won: 4-1! Schwemme heeft een grote selectie aan bieren en is geparenteerd aan Gmoakeller, een origineel restaurant waar men een van de beste Schnitzel s van Wenen krijgt. Geloof me – en Gmoakeller heeft ook een geweldig bier aanbod!

vcbf2De Grand Finale – Vienna Craft Bier Fest, een consumenten festival – is de beste indicator voor de veranderingen die de Oostenrijkse bier scene heeft ondergaan. Dit festival begon, in april 2014, in een paar tenten op de oevers van het Donaukanal in het voorjaar van 2014 en bracht, voor het eerst, een selectie van internationale bieren. Het veroverde de harten en tongen van vele bierliefhebbers en was zo’n succes dat de organisatie besloot om een tweede editie meteen dat jaar te hebben. Sindsdien heeft Vienna Craft Bier Fest twee edities per jaar, in april en november. Elke editie trok een groter publiek, en het ontgroeide de oude Anker broodfabriek die het tweemaal had gevuld: dit jaar vonden beide edities plaats in Marx Halle, een grote tentoonstellingshal die veel ruimte om te groeien biedt. Afgelopen week stonden er 70 brouwerijen en meer dan 400 bieren: een mix van traditionele en nieuwe Oostenrijkse ambachtelijke brouwerijen, evenals toonaangevende internationale brouwerijen. Dit festival  is een must-visit op de Europese bier kalender geworden.

concrete-vessel1Maar er zijn ook andere tekenen waarom Wenen en Oostenrijk binnenkort een bierige bestemming  van formaat zal zijn voor geeks en liefhebbers. Stiegl Brauerei uit Salzburg, een van de meest klassieke brouwerijen, heeft geëxperimenteerd met amfora brouwen en -gisten en heeft nu een nieuwe innovatieve stap gezet: een retro-stap weliswaar, want zij hebben nu betonnen tanks voor  gisting en lagering gebouwd. Het idee is dat de poreuze structuur van het beton, uiteindelijk, een eigen microklimaat zal creëren waarin lokale wilde gisten zich moeten kunnen uitleven. Ik weet alleen van een aantal wijnhuizen die hiermee hebben gepionierd – verder is het voor mij nieuw. Kan niet wachten om het eerste brouwsel te proeven!

Making of: Bloody Dead Guy cocktail

Making of: Bloody Dead Guy cocktail

Ik geloof dat Oostenrijk een niet te onderschatten bierbestemming in zeer korte tijd geworden is, en ik raad je aan daar snel gaan. Wenen in het bijzonder: het heeft zelfs een gypsy brouwerij genaamd Collabs Brouwerij die een gouden medaille won in Brussel Beer Challenge met zijn Hoppy Lager. Een heuse Craft Lager, die goud pakt! De brouwerij opereert vanuit een van mijn favoriete kroegen in Europa, Hawidere (de laatste huiskamer van Wenen): de bierhersenen worden geleverd door Dominique Schlik, de bierspieren door Adalbert ‘da Kowara’ Windisch. Bekijk de filmclip van Bierpabst (Bierpaus) Conrad Seidl, spring in een vliegtuig en probeer het.

Oostenrijk, en vooral Wenen, neemt de ambachtelijke bier leiding, zoveel is zeker. Met een ongelooflijke mix van traditionele en hedendaagse brouwerijen en brouw meesters voorspel ik dit het bierland is om de komende jaren in de gaten te houden. De Gouden Medaille van DomRep is een prestatie, maar let op brouwerijen als BrewAge en Bevog (hoewel de laatste oorspronkelijk Sloveens is). Bier toekomst wordt gemaakt in Midden-Europa – darauf ein Bier!

viennabeerweek

2 Comments
 • doris
  maart 10, 2020

  hello, i am curious. how much (hectoliters) craftbeer do they drink in Austria annually (per person). And how much was imported???

  • Rick Kempen
   maart 10, 2020

   Ha Doris –

   This is impossible to answer, as it isn’t monitored as such. Beer consumption in general is recorded, but since there is no accepted definition of craft beer, it cannot be measured. Same goes for local production vs import.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *