Ik denk dat één van de dingen die ambachtelijke bier liefhebbers waarderen aan de nieuwe golf van brouwers is dat ze niet gemakkelijk ‘nee’ als antwoord nemen. Kijken hoever je kunt gaan lijkt eerder regel dan uitzondering, het testen van grenzen is een manier van leven geworden. Nu is dat virus overgesprongen naar aangrenzende ‘industrie’.
Hopteelt is een enorm arbeidsintensief proces dat een aantal zeer strenge klimatologische en geografische eisen stelt. Enorme gebieden worden gebruikt voor de teelt van hop in Zuid-Duitsland, Tsjechië, België en Engeland. In meer recente tijden hebben China en de Verenigde Staten een grote productie gerealiseerd. Meer obscure, maar toch zeer bijzondere aroma’s, komen van hop uit Nieuw-Zeeland, Japan en Albanië. Met de toename van kleine, lokale ambachtelijke brouwerij is de verwachting dat het experimenteren met lokale hopteelt ook een trend zal zijn, en het bewijs wordt nu al geleverd in Nederland: Gulpener, Maximus en La Trappe hebben allemaal hun eigen hopvelden. Meer over de Gulpener hopvelden later, laten we eerst praten over een goed bewaard geheim: er wordt nu hop geteeld in Amsterdam!
Nieuw Amsterdams Pale Ale
‘Ze zeiden dat het niet kon worden gedaan, dus we deden het.’ Dit vat de motivatie van twee mannen met groene vingers samen die twee jaar geleden zijn begonnen met hopteelt. Natuurlijk hebben ze eerst alles geleerd wat er te weten valt over het kweken van dit fundamentele bier ingrediënt en ja, het idee werd deels ingegeven door de groeiende lokale bier scene. Zodra ze een klein stuk land hadden bemachtigd gingen zij over tot het kopen van hopzaailingen van verschillende rassen en plantten deze. Tot hun en ieders verbazing leidde het eerste jaar al tot een oogst: normaal gesproken duurt het drie jaar voordat een hopplant echt begint te leveren. Samen met Fer Kok en Arno Kooij van de Amsterdamse De Prael brouwerij brachten ze een fust ‘Nieuw Amsterdams Pale Ale’ bij de jaarlijkse Nederlandse Beer Week van In de Wildeman in 2015. Dit vat werd gedrooghopt met Opal; de rest van dit Nieuw Amsterdamse
Pale Ale werd in vaten en zo’n 300 flessen verpakt – het was een zeldzame vondst. Dit jaar zal Amsterdam Hophouse (neem niet de moeite dit te Googlen, u zult geen spoor vinden) opnieuw met De Prael samenwerken: met eigen label en naam zal het deel uitmaken van het De Prael assortiment. Houdt een oogje open want het belooft een kraker te worden.
De mannen achter Amsterdam Hophuis verbouwen momenteel Magnum, Hallertau, Saffir, Opal en (Belgische) Cascade. Magnum is een bitterhop, de andere vier zijn aromahoppen: het uiteindelijke doel is om lokaal geteelde hop voor lokaal gebrouwen bieren te kunnen leveren aan wie maar wil. Dat gezegd hebbende, een bier met louter Amsterdamse ingrediënten is een illusie omdat gerst niet wordt geteeld in de omgeving en als het dat wel wordt zijn de hoeveelheden onvoldoende. Bovendien is de bodem opmerkelijk genoeg wel geschikt voor hopteelt en is het dat niet voor gerst. Nou ja, het zij zo. We zijn ‘dat’ eiland niet en overigens, die hebben weer geen lokaal geteelde hop – ha, dat is een goed gelijkspel.
Professionele hopteelt
Maar waarom vind geen spoor over Amsterdam Hophuis? Wel, de mannen die er achter zitten hebben een baan en een gezin, en ook voor hen heeft een dag maar vierentwintig uur. Ze kunnen het zich niet veroorloven de locatie van hun project bekend te maken opdat zij anders worden overspoeld met enthousiaste bezoekers. En ze houden er van om te praten over hun project, maar moeten allereerst de zorg voor hun hop veld leveren. Daarbij is het opbouwen van het hopveld, met al die steunbalken en groeilijnen, een enorme onderneming. Maar let wel: ik zou niet verbaasd zijn als u over een paar jaar enkele grote hopvelden in de Amsterdamse directe omgeving zult kunnen zien. De heren zijn van plan om met ingang van 1 januari 2017 van de hopteelt hun vaste werk te gaan maken! Gesprekken met de lokale overheden en boeren zijn in de laatste fase en ze hopen te kunnen beginnen met het planten van twee tot vier hectare hop. Let op mijn woorden: Amsterdam zal uitgroeien tot Nederlands grootste hop producerende stad, en dat voor 2020. Tot ziens bij In de Wildeman bij editie 2016 van hun Nederlandse Bier Week , waar we zullen kunnen toosten met een nieuw Amsterdams brouwsel van De Prael in samenwerking met Amsterdam Hophuis!
augustus 5, 2016
Leuk om te lezen! (Sowieso een leuke blog trouwens, ik blijf volgen.)
augustus 6, 2016
Dank, Alicia!