Zomaar wat gedachten over de bierwereld: deel 2.

Gedachten en getallen: als er iets is waarmee je gemakkelijk de mist in kunt gaan, dan is het een combinatie van deze twee. Nou ja, de mist in gaan: ik werd me er weer eens pijnlijk bewust van hoe lastig het maken van een goede schatting toch is. Dank voor jullie reacties en dus hulp!

muifelbrouwerij2013002Zo kreeg ik een reactie van Martin Ostendorf van Muifelbrouwerij over de inschatting van de hoeveelheid gebrouwen bier door de kleinere Nederlandse brouwers. Martin was er duidelijk over: mijn schatting van een gemiddelde productie van 500 HL is volgens hem ‘te hoog, tot veel te hoog’.  Volgens hem zijn er van de 352 Nederlandse brouwerijen wel 50 tot 100 die (nog steeds) niets produceren. Overigens, hij wees mij terecht op De Leckere: die kon wel eens van hetzelfde productieniveau zijn als De Molen, namelijk zo rond een miljoen liter ofwel 10.000 HL. Martin: ‘dan heb je misschien tien brouwers die tussen de 500 en 1.000 hectoliter brouwen, maar de rest zit allemaal onder de 100 hectoliter (10.000 liter)’. Daar schat hij het dan weer te laag: brouwerijen als De Prael, Oedipus, Maximus, Zundert, Kees, Emelisse, Maallust en De Bekeerde Suster brouwen substantieel meer dan 1.000 hectoliter. Dat neemt niet weg dat ik inderdaad mijn gemiddelde bijstellen moet: laat het 150 HL zijn, en doe dan zelf de sommetjes. Vrij geniale verhoudingen en getallen namelijk!

kutbier (1)Zomaar een gedachte over Kutbier dan. Ik hou zelf wel van dit soort foute grappen (sommigen vinden op hun beurt dat ik een foute grap ben, of zelfs een remspoor, al naar gelang de relatie, maar daarover misschien een andere keer meer) maar ook hier past een relativerende opmerking: ‘het mateloos populaire Kutbier is nu driemaal gebrouwen, en dus is er al 21 hectoliter van gemaakt!’ Tsja. Dat is inderdaad nogal kut.

En nog eens terug naar die gedachte over hoeveel bier Heineken nu eigenlijk verliest bij het afvullen van flesjes enzo. Ik schatte dat in op ongeveer de jaarproductie van Brouwerij ’t IJ, namelijk 20.000 hectoliter. Of het klopt kom ik nog wel achter, maar als gedachte is het indrukwekkend. Toch kan het veel indrukwekkender. Zo heb ik onlangs een bezoek gebracht aan de Heineken brouwerij te Zoeterwoude, u weet vast nog wel, inzake Heineken Extra Vers. Het brouwhuis aldaar is eigenlijk in twee groepen verdeeld: brouwhuis A en brouwhuis B, en beide bestaan uit drie ‘brouwstraten’. Een brouwstraat is eigenlijk een brouwerij, u weet wel: maïschketel, klaringskuip, kookketel, centrifuge, waarna het kan gaan gisten. Daar heeft Heineken er dus eigenlijk zes van op een rij staan!

Per brouwstraat (elk heeft een capaciteit van 750 hectoliter ofwel 75.000 liter) wordt dagelijks drie tot vier keer gebrouwen: gemiddeld maakt men twintig brouwsels per dag. Dat is dus 15.000 hectoliter, ofwel driekwart van de jaarproductie van Brouwerij ’t Ij: tegen de tijd ze daar op dag twee aan de eerste koffiepauze gaan, heeft Heineken Zoeterwoude het er al opzitten – voor het hele ’t IJ jaar!

mc edenLaatste ‘bizarre’ vergelijkingsgedachten voor nu: Miller-Coors, het AB Inbev deel dat voor meer dan een miljard euro is verkocht aan Molson Coors, gaat in september de brouwerij in Eden, Noord Carolina, sluiten. Uit een persbericht: “vanwege het verlies van bijna 10 miljoen US barrel (11,5 miljoen hectoliter) in zeven jaar, sluiten we de brouwerij. Deze heeft een capaciteit van 9 miljoen US barrel (iets meer dan 10 miljoen hectoliter) en er werken 500 mensen”.

battlebrewWauw. Alleen al Miller Coors, de nummer twee van Amerika, heeft in zeven jaar tijd 1.150.000.000 liter minder pils verkocht in Amerika. Reken maar dan AB Inbev, dat fors groter is, nog veel minder is gaan verkopen. Alle ruim 4.200 Amerikaanse ‘craft’ brouwerijen bij elkaar maakten in 2014 bijna 22 miljoen US barrel bij elkaar; ze zullen in 2015 waarschijnlijk rond de 26 miljoen US barrel eindigen. Om dat nog verder in een perspectief te plaatsen: in 2013 vond het historische moment plaats dat alle craft brouwers bijeen meer bier verkochten dan het merk Budweiser: 16,1 om 16 miljoen US barrel. In 2003 verkocht Budweiser nog 30 miljoen US barrel: het merk is gehalveerd.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *